365 дни на психотерапията: 257 – Трансови методи

Психотерапевтични прийоми, които използват изменени […] състояния на съзнанието (транс) за лечебни и/или профилактични цели.

Като такива се използват спонтанните трансови състояния (самовнушение по Куе/ самовнушение по Куэ), изкуствено предизвиканите такива от самия индивид (автогенна тренировка/аутогенная тренировка) или предизвикани от психотерапевта (хипноза/гипноз, ериксонианска хипноза/ эриксоновский гипноз, невролингвистично програмиране/ нейролингвистическое программирование, методики за визуализация/методики визуализации), включително и в с помощта на психеделични психофармакологични препарати (наркопсихотерапия/ наркопсихотерапия, психеделична психотерапия/психоделическая психотерапия). Трансовите изменения на съзнанието могат да се създават целенасочено като подготвителна стъпка към последващата психокорекционна намеса (хипноза/гипноз), или могат да се явяват „съпътстващ продукт” (сопутствующий продукт) на психотерапевтичните прийоми (прийоми за визуализация на някои упражнения от гещалт-терапията/гештальт-терапия).

Състоянията на транс облекчават достъпа до несъзнаваната информация; прекъсват старите и формират нови условни връзки, интензивфицират интуитивните (по-рано неосъзнавани) форми на опознаване на света и на информационна преработка. Възможностите, които разкриват трансовите състояния на съзнанието, могат да се използват за самопознание (медитация), за самовнушение (самовнушение) или за лечебно внушение (внушение) от страна на психотерапевта, за препрограмиране, за активизиране на саногенните ресурси на пациента. Известни са и колективни форми на прилагане на Т. м., но през последните десетилетия се подчертава и тяхната голяма ефективност в индивидуалната психотерапия (индивидуальная психотерапия).

Т. M. e показана при невротични нарушения, използва се в лечението на наркомании и на алкохолизъм и много внимателно в терапията на психотичните разстройства.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s