365 дни на психотерапията: 156 – Психотерапия чрез образи при терминални онкологични пациенти

Методът, разработен от Бансън (Бансън, Bahnson С. В.) като спомагателен в обшия комплекс от психологична помощ на за болните в краен стадий на ракови заболявания и прави възможно интензивното въздействие върху психофизиологичните реакции на болните при наличие на панически състояния и болкови синдроми, които не могат да бъдат облекчени с медикаменти.

Методът е основан на изследваната от автора специфика на психодинамичния статус при терминалните болни, които са принудени да съществуват в условията на постелен режим, т.е. в ограничено пространство, докато изпитват интензивни болни и очакват предстоящата си смърт. Състоянието на съзнанието им в тази ситуация се променя, изменят се приоритетите в техния свят. Онова, което преди е било несъществено, става изведнъж най-важно, на повърхността на съзнанието изплуват отдавна забравени събития, които изглеждат много по-съвременни от актуалното житейско пространство. Преживяванията, подобно на тези при старческата деменция, се центрират върху спомени от детството и от далечното минало. Напълно се променя възприятието за време, обикновено изчезва неговата линейност. Изостря се метафоричността на възприятието и на мисленето, болните в по-голяма степен са съсредоточени върху своите съновидения и фантазии, които придобиват характера на реалност. Повидшеният интерес към бъдещия живот по-често се изразява с различни метафори и символи. Мащабите на времето и пространството в съществена степен губят своя реален и практически характер.

Подобни изменения в съзнанието на болните, по правило, са съвършено непонятни за обслужващия персонал, който ги разбира като прояви на обърканост. В същото време разбирането им от страна на психотерапевта му позволява да проникне във вътрешния свят на болния, в който най-важните съобщения често са „обвити” в метафори и символични образи. Предварително подготвените картинки с такива възможни образи не са най-добрият инструмент за експлорация на болните (подобна модификация предлагат някои американски автори). Оптималното решение е мисленият зрителен образ, който се изгражда от безсъзнателните преживявания на болния, разшифрирани от психотерапевта. Ако при преработването на съновиденията, фантазиите и „безсмислените” съобщения на пациента, психотерапевтът открие значим за първия образ, то последният може да продължи активно да работи с него. С помощта на недълбока хипноза (гипноз) или дори в състояние на бодърстване на фона на вече съществуващо жизнено съзнание, с използване на насочени асоциации, психотерапевтът потапя болния в положително емоционално украсени и избавящи го от мъченията състояния. Действеността на това потапяне се определя от неслучайния характер и индивидуалната значимост за болния на откритите образи.

Много често използваните образи се намират в тясна връзка с архетипните карти на Юнг (Юнг, Jung C. G.). На началните етапи от психотерапията често се използват индивидуални образи (плаж на брега на красиво езеро, планинска поляна през лятото). Чест характерен индивидуален образ е детската стая в дома на родителите. От света на животните пациентите често предпочитат делфините, с които те пътешестват в подводното царство. Продуцираните от болните образи могат да приемат неприятен, агресивен характер (змии, дракони, хищни растения), което позволява да се постигне катартичен ефект.

Най-действен психотерапевтичен фактор на метода се явява, както подчертава авторът, не толкова сугестивно успокояащия болния образ, колкото психичната подкрепа, която му оказва психотерапевта благодарение на онази интимност в общуването и взаимното разбиране, която се постига при намирането на емоционално значимите за болния образи.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s