ТИ СИ ЛОША МАМА

Ако детето Ви Ви казва: „Ти си лоша мама”, „Не те обичам, мамо!”, а в по-емоционалните случаи дори „Мамо, ще те хвърля през прозореца” и подобни, не бързайте да се обиждате или да обяснявате на детето, че не бива да говори така… Обикновено в отговор на детското поведение родителите се обиждат, стават зли, могат да се скарат на детето, да го накажат или му обясняват, че това са лоши думи.

Има и други типични за възрастните реакции: „Тогава и аз няма да те обичам” или „Тогава ще се махна и толкова”. Всичко това обаче изобщ не помага. Тези реакции всъщност са много подобни на детските – сякаш вътре във възрастния човек говори малкото засегнато и обидено „вътрешно дете”. Какво всъщност се опитва да Ви каже детето Ви? Защо Ви говори тези толкова неприятни за всяка майка думи?

Всичко е много просто. На детски език всички тези фрази и думи означават примерно следното: „Мамо, сърдит съм ти” или „Мамо, аз съм ти обиден”. Просто малкото (или вече не толкова малкото) дете не знае как да каже това по друг начин. И го казва така, както му е достъпно на този етап, както то умее в момента да го изрази.

Вие можете да му помогнете да осъзнае това, като му казвате вместо изброеното по-горе следното: „Разбирам, че сега ми говориш така, защото си ми ядосан. Вероятно ти просто си обиден и затова ми казваш тези неща. Виж, може когато ми се сърдиш да ми кажеш: „Мамо, сърдит съм ти”. Ако ти е обидно, тогава ми кажи просто: „Мамо, обиден съм ти”. С времето детето ще се научи да изразява своите чувства и състояния по друг начин и ще прави това, както го правим ние, възрастните, вместо да казва: „Ти си лош, не те обичам”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s