Как за 30 минути на ден да подобрите отношенията си с детето?

Често разказвам за това в моите уебинари „Тайните на възпитанието” и може би вече сте слушали за „Времето за разума, душата и тялото”. Тогава просто ще Ви припомня това. Възможно е и за пръв път да се срещате с това название:

„Времето за разума, душата и тялото” е онази основа, на която се изграждат Вашите отношения с детето, както и целият процес на възпитание.

Времето за разума, душата и тялото” (РДТ) е онова време, което мама и татко отделно прекарват с всяко дете в семейството регулярно, всеки ден, правейки с детето нещо, което то пожелае. Това могат да са и 20 минути, важно е да се случват регулярно и постоянно. Или два пъти на ден по 15 минути.

Това време, прекарано с детето, помага не само на родителите всеки ден на укрепват емоционалната връзка с детето, но и му дават положително и адресирано лично към него внимание. И, разбира се, това веднага се отразява върху поведението на детето – то се променя в положителна посока.

За да въведете „Времето за разума, душата и тялото” в ежедневието си предвидете 30 минути, пре които телефонът и компютърът Ви ще са далеч, всички останали занимания също и ще можете пълноценно да се включите в общуване и игра с детето. Отдайте се напълно на детето за 15-20 минути, като преди това му кажете следното: „В момента имам 15 минути свободно време и искам да ги прекарам с теб. Какво би искал/а да правим заедно?”.

Дори ако предложения от детето вариант за прекарване на това време Ви се стори странен, безинтересен, смешен – просто се отпуснете. Това време не е предвидено да учите детето, да му обяснявате нещо и пр., а просто да бъдете с него „на една вълна”, да правите онова, което му е интересно, което то самото иска да прави с Вас през времето, което му посвещавате. Вие сте напълно отдадени на детето – физически, психически и емоционално. Само с него. Само на него. На неговата вълна. Това е Вашето време за разума, душата и тялото. Само половин час на ден. И Вие скоро ще видите как Вашите отношения започват да се променят с всеки изминал ден.

Не е нужно да ми вярвате, просто опитайте сами.

===

Aвтор: Екатерина Кес

Източник: Детска и семейна психология онлайн

http://www.facebook.com/Ipsyholog.ru/

Извлечено на 23.01.18 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s