Търся смисъла на живота

Мисля че се нуждая от психологична консултация. Напоследък поведението ми става много необичайно. Забелязах го защото и аз съм учил психология и съм запознат с психологичните норми на ежедневието. Претърпях много сериозна психологическа травма и  се мъча  тази част от съзнанието си да я изолирам. С всеки изминал ден осъзнавам че губя смисъла в живота си. Обучен съм  да оцелявам психологически във всяка ситуация , но не и когато загубя смисъла . Понякога ме е страх да не навредя на някого и с основание. Най вече ме е страх да не остана сам. Психологическите  програми които знам не могат да ми помогнат. Ако мислите че можете да ми помогнете, пишете ми.

Вероятно това е най-трудният въпрос, който задават клиентите в консултирането – въпроса за смисъла на живота. Ще спомена само два факта, свързани с този въпрос с огромно значение за психичното здраве на всеки един човек, който пряко описва зрелостта на неговата личност.

На първо място, животът и практиката показват, че в моменти на криза (особено на война и изобщо на живот в условия на опасност за физическото и психическото оцеляване), психиатриите са празни – по простата причина, че хората в тези периоди са до такава степен вкопчени в оцеляването си, че цялото им внимание, целият им смисъл е съсредоточен единствено в това да се съхранят. Всички човешки мисли, чувства и преживявания с по-широк от този обхват (с положителен и отрицателен знак), включително въпросът за смисъла се появява тогава, когато изборът от смисли е много по-голям. Когато е преминато нивото на елементарното физическо оцеляване, то не е смисъл, защото е постигнато, и пред нас се е открил огромният хоризонт от възможни смисли. Които са множество и са силно индивидуални, и за жалост никой (дори специалистите) не може да ни покаже кой е нашият смисъл. Ние сами избираме своя смисъл и е нужно да го намерим, за да сме здрави и да не чувстваме, че преминаваме през живота напразно.

Тук е ред и на втория аспект на проблема за смисъла, който исках да засегна – неслучайно има цяло отделно терапевтично направление, посветено на смисъла на живота или т.н. логотерапия (с автор Виктор Франкъл), на лечението чрез намирането на смисъла на живота. Съществуването и успехите на логотерапията показват доколко важен и терапевтичен в същото време е смисълът на живота. Проблемът е в това, че психологът, дори и обученият логотерапевт, не е човекът, който показва кой е универсалният смисъл на човешкия живот (защото такъв няма), а е спътникът на клиента по пътя на откриването на неговия индивидуален и неповторим смисъл на живота.

~ Силвия Давидова-Иванова, психолог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s