Ървин ялом: „ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА ГРУПОВАТА ПСИХОТЕРАПИЯ“ /ОТКЪС – катарзисът като лечебен фактор в груповата психотерапия

Оригинален изходен текст: © Ирвин Ялом, Групповая терапия: теория и практика, 2007 /руско издание/

© Превод: Силвия Давидова-Иванова

Изображение: Unsplash

/Откъс, публикация с некомерсиална цел/

Както винаги се е предполагало, катарзисът играе важна роля в терапевтичния процес, макар рационалните основания за неговото използване съществено да се различават. От векове пациентите са били принудени сами да се освобождават от прекалената си раздразнителност, от злите духове и инфекционните токсини. От излизането през 1895 г. на трактата на Бройер и Фройд (Брейер и Фрейд), посветен на истерията, немалък брой терапевти се опитват да помогнат на пациентите да се избавят от изтласкания материал, от потисканите афекти. Както разбира Фройд, а впоследствие и всички психотерапевти от динамичното направление, е това, че катарзисът е недостатъчен. В края на краищата, ние изпитваме емоционални преживявания, понякога дори много силни, през целия ни живот и това не води до никакви последици.

Фактите потвърждават този извод. Изследванията на Либерман, Ялом и Майлз, както и това на Берзон (Либерман, Ялом и Майлз; Берзон) ясно илюстрират границите на катарзиса като такъв. Онези членове на групата, чийто критичен опит се състои единствено от силни емоционални изрази, не могат да разчитат на позитивен резултат; всъщност с голяма вероятност те могат да имат нарастващи негативни последици. При изследването на лечебните фактори в груповата терапия най-често избираните пунктове в категорията „катарзис” (катарсис) са онези, които предават усещането за нещо по-голямо, отколкото акта на разреждане на напрежението чрез изказването: „Възможността да изкажа онова, което ме безпокои” или „Научаването на това как да изразят своите чувства” предават чувството за освобождаване, за овладяване на навици за бъдещето. „Изразяването на чувствата към друг участник” насочва към ролята на катерзиса в непрекъснатия междуличностен процес. Точка 31, която предава чистото чувство за разреждане на напрежението, показва много нисък резултат (Ялом извежда в точки лечебние фактори, изведени от изследваните от него лица с помощта на техниката на Q-сортировката – бел. прев.). Обсъждането с пациентите в хода на интервюто на причините за техния избор на едни или други пунктове потвърждава този възглед. Катарзисът е част от междуличностните взаимоотношения, доколкото никой човек не заявява, че е получил стабилен положителен резултат от изразяването на своите чувства в празната тоалетна. По-нататък, както вече отбелязахме в трета глава, интензивното изразяване на емоциите води след себе си развитието на сплотеност, членовете на групата, които засвидетелстват един на друг силни чувства и добросъветно работи с тези чувства, ще развият крепки взаимни връзки.

Така в заключение можем да кажем, че откритото изразяване на афект, извън всякакво съмнение, е жизнено важно за груповия терапевтичен процес; без афекти групата дегенерерира до безплодна празна церемония. Това обаче е само един аспект на процеса, който трябва да бъде допълнен от други фактори.

И на последно място: интензивността на емоционалното изразяване в най-голяма степен се отнася и е длъжна да бъде оценявана не от гледна точка на лидера, а от гледна точка на участника. Безмълвният наглед израз на емоции при един крайно срамежлив човек може да представлява сам по себе си събитие с небивала напрегнатост и интензивност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s