365 дни на психотерапията: 362 – Психолиза

На руски език – ПСИХОЛИЗ. Психотерапевтичен метод, разработен от Лойнер (Лейнер, Leuner H., 1962). Предназначен е за активизиране и психотерапевтична преработка на неосъзнатите от пациента преживявания, които лежат в основата на заболяването му.

В основата на П. лежи интоксикирането на пациента с халюционогени (психодислептицим, например ЛСД-25). За разлика от психеделичната психотерапия (психоделическая психотерапия), която също се основава на прилагането на това средство, в П. се използва многократна (обикновено до 50-кратна) интоксикация с нарастващи дози на препарата (от 25 до 200 грама).

По време на сеанса пациентът се намира в тихо, затъмнено помещение и е сам. Под влиянието на препарата протича активизиране и повторно преживяване на емоционално значимите събития от неговия живот („активизация на трансфеноменалните динамични системи”/ «активизация трансфеноменальных динамических систем», по Лойнер), отслабват защитните механизми на психиката, облекчават се актуализиране, осъзнаването (осознание) и отреагирането на изтласканите психотравмиращи впечатления. В хода на курса се актуализират все по-ранни преживявания […].

Има данни за ефективността на П. при лечението на неврозите.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s