365 дни на психотерапията: 354 – Медиаторна (опосредствана) психотерапия по Гарднър

МЕДИАТОРНАЯ (ОПОСРЕДОВАННАЯ) ПСИХОТЕРАПИЯ ГАРДНЕРА (training of psychotherapeutic mediators, mediatoren training). Предложена е от Гарднър  (Гарднер, Gardner J. М.) през 1973 г.

Психотерапевтът използва за осъществяването на лечебните мероприятия друго лице (често родителите, съпруг/ата или роднина). При подбора на медиатора се отчитат предпочитанията на пациента. Подготовката на медиатора съчетава излагането пред него на психотерапевтична теория и практически занимания (разбор на примери, преглед и анализ на видеозаписите, запълване на протоколи от наблюденията, обсъждане на възможните пътища за разрешаване на проблеми).

Медиаторът се готви за провеждането на конкретни психотерапевтични мероприятия с помощта на ролевата игра. Диагностиката, планирането на психотерапевтичния процес, а също така оценката на неговата успешност, се осъществяват от психотерапевта.

Опитът в прилагането на метода Graziano А. М., 1977; Atkenson В. М., Forhand R., 1979; Duriak J. A., 1979) показва неговата ефективност при широк кръг нарушения (бронхиална астма, нарушения на апетита, енуреза, саморазрушаващо поведение, детска шизофрения, аутизъм, агресивност, негативизъм, делинквентност).

Противопоказанията са свързани преди всичко с личността на медиатора. Колкото по-въвлечен е той емоционално в проблема, толкова по-значителни са противопоказанията за провеждане на М. П.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s