365 дни на психотерапията: 326 – Косвено внушение

Разновидност на внушението (внушение), при което неговото съдържание се подкрепя от строго определени и конкретни условия, при наличието на които то ще се реализира. В случаите на К. В. се използва допълнителен дразнител, който придобива ново информационно значение при провеждането на прякото внушение. Тази форма на внушение се явява основа на опосредстващата и потенционираща психотерапия (вж Психотерапевтично опосредстване и потенциониране на биологичната терапия /Психотерапевтическое опосредование и потенцирование биологической терапии).

Увереността на болния в лечебния ефект се явява активен фактор, който играе важна роля при провеждането на всички видове терапия. Благоприятната обща обстановка на лечението, укрепването от страна на медицинския персонал на надеждите на болния за това, че лечебната процедура ще ще бъде ефективни позволяват да се засили нейното действие. Механизмът на „въоръжено внушение” («вооруженное внушение») на Шарко (Шарко, Charcot J. М.),  на осъществяването на внушение „чрез предмета” или косвения психотерапевтичен ефект (Бехтерев В. М., 1911) е необходимо да се имат предвид при използването на което и да било лечебно въздействие, включително и на такова с биологична природа.

Пример за косвена психотерапия е използването на различен вид „маски” („маска”, вж. Методиката „маска”/Методика «маска»). В качеството на още една форма на К. В. може да се разглежда плацебо-терапията (плацебо-терапия). К. В. се използва в лечението на нервно-психични разстройства; Ю. В. Канабих (Ю. В. Канабих и др., 1935), А. Л. Месников (А. Л. Мясников, 1954) го прилагат за лечение на вътрешни болести, С. М. Берг (С. М. Берг, 1926) – при малки хирургични „операции”, Н. Г. Безюк (Н. Г. Безюк, 1941), А. И. Картамишев (А. И. Картамышев, 1942) — в лечението на някои дерматози, К. И. Платонов (К. И. Платонов, 1941) – за обезболяване на раждането и при токсикози на бременността.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s