365 дни на психотерапията: 310 – Психотерапия чрез увлечения по Скроцки

Метод, разработен от Ю. А. Скроцки (Ю. А. Скроцкий, 1978) за работа с подрастващи, страдащи от психопатии. Другото название на метода е хоби-терапия (хобби-терапия). При разработването на метода авторът се опира на невропсихологическия анализ на поведението с отчитане на подбуждащото влияние върху него на мисловните модели (образи) и на управлението на вече мотивираното поведение чрез създаване на програми от действия (планове) (Miller G. A., Galanter E., Pribram K. H., 1965). В представите на автора, адаптивно влияние върху поведението на подрастващия с психопатия често оказват неговите увлечения. Във връзка с това, главната цел на метода се явява това да подготви подрастващия за формирането на неговите интереси и бъдещи увлечения. Нейният смисъл се състои във формирането в съзнанието на подрастващия на действащ образ, основан на миналите, настоящите и бъдещите му увлечения.

П. Ч. У. П. С. се провежда под формата на няколко беседи (по-често 8-10, по веднъж на седмица), съдържанието на които стават увлеченията на подрастващия. В хода на беседите, протичащи в атмосферата на „спокойна заинтересованост”, все по-задълбочено се обсъждат миналите, настоящите и бъдещите увлечения на подрастващия, като психотерапевтът предлага теми за обсъждане и варианти на „полезни” увлечения и спомага за все по-голямата активност на подрастващия в беседите. На заключителните етапи на психотерапията се изгражда план за реализиране на набелязаните увлечения.

По мнение на автора, ефективността на метода е обусловена от това, че при последователното обсъждане на възможните увлечения у подрастващите се формира неудовлетвореност от техния живот и увлечения и възниква желание те дс се усъвършенстват.

П. Ч. У. П. С. може да бъде отнесена към когнитивно-поведенческата психотерапия (когнитивно-поведенческая психотерапия) и спомага за по-добрата адаптация на подрастващите с психопатии.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s