365 дни на психотерапията: 305 – Фокусирана върху решенията терапия

Традиционните подходи към решаването на проблемите в човешкото взаимодействие са основани на идеята, че опитите за разрешаването им трябва да се предшестват от анализ. Рискът на проблемно-фокусирания подход се състои в това, че той създава конфликт между хората. Това се случва поради факта, че анализът на проблема почти неизбежно поражда обяснения, чиято цел е да установят кой носи отговорността за него. Подобни обяснения почти винаги се възприемат като неоправдани обвинения. Преживявайки ги, хората се защитават, опитат се да се оттеглят от конфликта или да обвинят някой друг.

Формиращата се като резултат атмосфера потиска сътрудничеството между хората, нанася вреди на творчеството и намалява енергията и ентусиазма, които се явяват полезни за осъществяването на текущата психотерапевтична работа.

Ф. В. Р. П. (решение-фокусированная психотерапия, solution focused therapy) е първоначално разработена от Шейзър ((Шезер (De Shazer S.)) и Берг ((Берг, Berg I. K.)) през 80-те години в Центъра за краткосрочна семейна психотерапия в Милуоки (Милуоки) в Уисконсин, САЩ. Ориентацията към решенията е систематичен метод за оказване на помощ на хората в насочването на тяхната енергия към поставяне на цели за постигане и към изобретяване на средства за тяхното постигане – в противен случай тяхната енергия може да бъде изразходвана за анализиране на проблемите. Ориентацията към решенията се фокусира върху това, което работи, а не върху това, което не работи. Акцентът се поставя по-скоро върху бъдещето, отколкото върху миналото, по-скоро върху ресурсите и способностите, отколкото върху проблемите, и по-скоро върху успехите, отколкото върху неуспехите. Това е подход, който демонстрира уважение и засилва сътрудничеството и творчеството.

Ориентацията към решенията поражда настроение, което благоприятства позитивното развитие и поощрява достигането до решенията.

Таблица 10.

Фокус върху проблемите

Фокус върху решенията

Определяне на проблема

Изясняване на целите

Изследване на миналите неуспехи

Изследване на миналите успехи

Осъзнаване (осознание) на скорошното влошаване

Осъзнаване на скорошното подобрение

Обясняване на проблема

Обясняване на прогреса

Точно посочване на слабите страни и недостатъците

Точно посочване на силните страни и ресурсите

Обвиняване на хората, които се възприемат като отговорни за проблема

Признаване на хората, които се възприемат като спомагащи за намирането на решение

В нашата страна най-близък подход до фокусираната върху решенията терапия се явява краткосрочната позитивна психотерапия/консултиране, ориентирано към решения  (краткосрочная позитивная психотерапия/ консультирование, ориентированное на решение). Ф. В. Р. П. и краткосрочната позитивна психотерапия са идентични по отношение на редица свои принципни светогледни позиции, но последната е по-късен подход с редица допълнения и различия спрямо първата.

През последните две последни десетилетия методът бележи успехи в редица области на човешките комуникации, включително образование, спорт, бизнес и организационно развитие (вж Ретийминг/Ритиминг), което показва, че този подход е нещо повече от просто метод за оказване на помощ на хората. Ориентацията към решенията е способ за създаване и за засилване на сътрудничеството в процеса на осъществяването на желаната промяна.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s