365 дни на психотерапията: 304 – Ретийминг

Ретиймингът, на руски език – ритиминг, на англ. език – reteaming, представлява сам по себе си серия от ориентирани към решенията програми, предназначени да помогнат на хората да решат своите проблеми, да подобрят качеството на живота си и да постигнат определени цели. Тези програми се основават на ориентираната към решенията концепция за промяната и съответстват на идеята, че промяната не е само психично, но и социално явление (вж Краткосрочна позитивна психотерапия, Фокусирана върху решенията психотерапия).

Свои програми за Р. разработват и усъвършенстват психиатърът Фурман (Фурман, Furman В.) и социалният психолог Ахола (Ахола, Ahola Т.) в Хелзинки, Финландия. Терминът „Р” първоначално възниква, за да обозначи програма за подготовка на реорганизирани и новосформирани екипи в редица водещи финландски компании, в които протичат големи органзационни изменения. Последващият опит в практикуването на Р. показва, че той може да се прилага и по-широко.

Понастоящем съществуват следните програми за Р.:

1) ориентирано към създаването на екип и на програма организационно развитие;

2) личен Р. ((личный P. (Personal Development)), партньорска ориентирана към решенията програма за личностово развитие;

3) Р. с деца ((Р. с детьми (Kids Can Do)), обучаваща и весела програма за оказване на помощ на деца в решаването на поведенеските им проблеми;

4) Р. със съпружески двойки и семейства (ReFamilying), програма за подобряване на взаимоотношенията и на функционирането на семейството;

5) възможна жизнена цел ((возможная жизненная цель (Mission Possible)), програма за младежи и за онези, които са млади по дух.

Процедурата Р. се състои от последователни задания, изпълнявани както под ръководството на психотерапевта, така и самостоятелно. В част от програмата важен елемент на Р. се явява добре оформената работна тетрадка с предвидени места за запълване. Р е ориентиран към решенията процес, който преминава през четири различни фази: изкристализиране на целите, създаване на възможности (търсене и определяне на ресурсите), съдействие в постигането на положително развитие. В началната фаза на програмата се съгласува насоката на действие и се засилва мотивацията за нейното постигане. След това целта се конкретизира максимално и се описват подробно междинните стъпки. На втпрата фаза се създава възможност за позитивно придвижване до набелязаната цел. С оглед това се оценяват силните страни на личността, определят се достъпните външни ресурси и се събират практически идеи за това, което може да бъде направено за постигане на целта. На третата фаза се предприемат конкретни стъпки, които спомагат за позитивното придвижване по посока избраната цел. Отделя се активно внимание на събитията и епизодите, които служат като признаци за терапевтичния прогрес. Четвъртата фаза на Р. е посветена на засилването на получените резултати.

По време на тази фаза се разглеждат позитивните изменения и се признава приноса на другите хора. Резюмира се всяко полезно разбиране, придобито по време на Р. процеса, и се обсъжда план на по-нататъшните действия. Възможно е повторение на някои части на цикъла.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s