365 дни на психотерапията: 282 – Еклектична система за психотерапевтична практика по Торн

В основата си тя представлява опит за интеграция на най-важните направления на психотерапията. Изложена е в трудовете на Торн (Торн, Thorne F. С.) от периода 1950-1967 г.

Авторът на системата изхожда от това, че съществуващите психотерапевтични подходи не се различават толкова по своето отношение към своя общ обект – човешката личност, а по-скоро се концентрират на различни аспекти на личността, занимават се с различни проблеми. Тази разлика се открива и при психотерапевтичните методи.

Торн се опитва да интегрира, уточни и систематизира всички отделни подходи и да установи какво е съотношението между тях. Интеграцията се осъществява чрез: 1) разкриване на системата от постулати, които явно или неявно лежат в основата на всички съвременни психотерапевтични направления (авторът изброява 97 постулата, които се отнасят до природата на човека, до същността на нарушенията и тяхната корекция;) 2) уточняване на кръга и характера на проблемите, към които преимуществено са насочени усилията на всяка една от най-значимите психотерапевтични школи (на тази основа е разработена класификация на личностните нарушения, която включва 11 групи, включително органични дефекти, личностно-конституционални дефекти, нарушения, свързани с дефицит на самоконтрол (самоконтрол), с нарушения на Аз-концепцията (Я-концепция); 3) разработване на методи за интеграция на тези проблеми, особено при работа с индивидуални пациенти (в частност, Торн разработва  т.н. „уравнения на свързаността” (уравнения связи) между различни нарушения, които отразяват концепциите на различни изследователи: така уравнението S отразява най-важните постулати в учението на Адлер (Адлер,  Adler A.), а именно интеграцията на две нарушения на Аз-концепцията: ниската самооценка + недостатъчната увеременост в себе си = неефективна дейност = комплекс за непълноценност; 4) систематизация на съществуващите психотерапевтични методи и тяхното съотнасяне с определени проблеми (така, определяйки в качеството му на едно от нарушенията на способността за изразяване на собствените емоции, Торн систематизира 12 прийома, насочени към неговато предоляване, например описва 5 способа за корекция на „психичната съпротива на емоционалния контакт” («психологическое сопротивление эмоциональным контактам”) и др.

Практическата психотерапевтична работа с пациента, провеждана от Торн и неговите ученици, се характеризира със стремежа точно да се установи типът проблеми, които е необходимо да бъдат разрешени, готовност бързо и гъвкаво да се променя подходът, органична включване на психотерапевтични методики, предложени от най-разнообразни направления.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s