365 дни на психотерапията: 269 – Протрептика

От гръцки език  protrepe — подбуждам, скланям, заставлявам, принуждавам). Психотерапевтичен метод, основан на активното внушение (внушение). Терминът П. е предложен от Кречмер (Кречмер, Kretschmer E., 1949) за обозначаване на методи за интензивно превъзпитание с използване на насилствени упражнения.

П. по Кречмер се използва за отстраняване на невротичната симптоматика, проявявана под формата на примитивни реакции и за възстановяване на нормалното състояние. Същността на метода се състои в това да се преобразуват филогенетично древни и онтогенетично ранни видове желания (стереотипи) и хипобулични реакции във волеви, целенасочени желания и намерения. Обуздаването на животинските и отстраняването на детинските форми на желанията се осъществява по сходен начин, като се съчетават вербални команди, твърди, решителни действия и, ако е необходимо, кратки болкови дразнители.

За активиране на осъзнатите желания (намерения) се произнасят рязки команди от типа „Направи го!”. При ступорно състояние с недостатъчна контактност се започва по-завоалирано, например с думите „раз! Два!” и те се повтарят, като броенето се съпровожда с твърди, отчетливи движения. Силните сензорни и словесни дразнители, предизвикващи у болния неприятен афект, купирaт невротичния симптом, докато трае „възпитателният” сеанс.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s