365 дни на психотерапията: 268 – Протоколна техника на Левинсън

Предложена е от Левинсън ((Левинсон (Lewinsohn P. M.)) през 1976 г. и включва ежечасно фиксиране от пациента на дейността, с която той се занимава, с извършвана едновременно с това оценка на неговото настроение. В психодиагностичен план се създават предпоставки за проявата на фактори, които стимулират нарастването на нежелателните състояния на пациента, а в психотерапевтичен – основа за преодоляване преди всичко на състоянията на пасивност и понижено настроение.

П. Т. Н. Л. е показана при депресии, а също така при различни психично обусловени трудности в работата, семейните отношения, т.е. във всички ситуации, при които е необходимо психичният тонус да се повиши.

Друг вариант на протоколната техника, предложен от Ръш и др. (Раш и др., Rush A. J. et al., 1977) са т.н. „дневни протоколи на негативните мисли” («дневные протоколы негативных мыслей»). В основата на този протокол е заложено фиксирането с използване на специална протоколна бланка на автоматизирани (с характер на навици) „мисловни вериги” («цепочки мыслей»), които възникват у пациента в психотравмиращи ситуации. В протокола болният отбелязва: ситуацията, която за пореден път е предизвикала психотравмиращо преживяване; чувството, което предшества възникването на „мисловна верига”; самата „мисловна верига”; неговата оценка за нейната обоснованост; желателната (правилна) „мисловна верига”; мотивите за приемането ù за правилна, желателна.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s