365 дни на психотерапията: 267 – Проективна рисунка

Един от методите на груповата психотерапия (групповая психотерапия). Редица автори не разграничават П. Р. като самостоятелен метод, а я включват в комплекс, обозначаван като „проективна арт-терапия“ («проективная арттерапия»)(предполага използването не само на рисуване, но и на моделиране и пр.). Основната задача на П. Р. се състои в това чрез нея да се получи допълнителна информация за проблемите на отделните пациенти или на групата като цяло. Подобно на психодрамата (психодрама) и на психогимнастиката (психогимнастика), П. Р. спомага за разкриването и осъзнаването на трудните за вербализиране проблеми и преживявания на пациентите. Заниманието се изгражда обичайно по следния начин: всеки пациент получава лист хартия, цветни пастели (могат да се използват бои, цветни моливи) и рисува на зададена тема. За П. р. качеството няма съществено значение. Темите, предлагани за рисуване, могат да бъдат най-разнообразни и да засягат както индивидуални, така и общогрупови проблеми. Обикновено темите обхващат три основни категории: 1) миналото, настоящето и бъдещето на пациента (какъв аз съм, какъв бих искал да бъда, какъв изглеждам на околните, аз сред хората, моето семейство, моята работа, моят най-приятен или неприятен спомен и др.); 2) общи понятия (любов, ненавист, болест, здраве, страх, зависимост, отговорност и др.); 3) отношения в групата (аз в очите на групата, моето положение в групата, моята група и др.). Прилагат се също свободно (всеки член на групата рисува онова, което иска) или съвместно рисуване (цялата група рисува на един общ бял лист хартия портрет на групата например). Обичайно за това занимание се предвиждат 30 минути.

След това групата преминава към обсъждане на рисунките на всеки един пациент.

Обсъждането на П. р., по правило, започва с изказвания на членовете на групата за това какво е искал да изобрази автора на рисунката, как те разбират неговия замисъл, какво е искал той да изрази, какви чувства буди неговата рисунка. След това авторът на рисунката сам разказва за своя замисъл и своето разбиране. Особен интерес представляват разминаванията между разбирането и интерпретациите (интерпретация) на членовете на групата и на рисуващия, които могат да бъдат обусловени както от наличието в рисунката често на неосъзнавани от автора елементи, така и от проекции на проблемите на другите пациенти. При интерпретиране на П. р. се обръща внимание на съдържанието, изразните средства, цветовете, формата, композицията, размерите, на повтарящите се се специфични особености в различните рисунки. В П. р.  намират отражение непосредственото възприятие на пациента за една или друга ситуация, различни преживявания, често неосъзнавани и невербализирани. Пациентът например, който казва, че е глава на семейството и е удоволетворен от своето положение, изпълнявайки рисунка на тема „Моето семейство”, рисува ярки и големи фигури на своята жена и деца в центъра на листа и самия себе си, лежащ на леглото; себе си той рисува при това в черен цвят и помества своята мъничка фигурка в долния ъгъл на листа. По-нататък се оказва, че рисунката по-точно отразява ситуацията и, което е по-важното, истинските преживявания на пациента, свързани с положението му в семейството.

При съвместно рисуване дискусията се допълва от обсъждане на участието на всеки един пациент в груповата работа, на характера на неговия принос в общата дискусия и на особеностите на взаимоотношенията на груповите членове в процеса на съвместната работа.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s