365 дни на психотерапията: 255 – Терапия чрез реалност по Глосър

На англ. ез. – reality therapy. Психотерапевтичен подход, развит от Глосър (Глоссер, Glasser W., 1961), основна цел на който се явява активизирането у пациента на неговото „чувство за реалност” и подкрепянето му в това да преодолее разминаването между неговите планове и тяхното осъществяване в реалния живот.

При използването на дадения подход се отричат много понятия, които по един или друг начин „обясняват” разминаването между плановете на индивида, свързани с бъдещите му постъпи, и тяхната реализация („неосъзнавани мотиви”/ «неосознаваемые мотивы»,”защитни механизми/ «защитные механизмы» и т. п.). Всъщност не посочените механизми отслабват чувството за реалност, а, обратното, отслабването на последното води до възникването на посочените психични явления. Резултат на отслабването на чувството за реалност у човека се оказва преди всичко понижаването на чувството за отговорност пред него самия за резултатите от неговите действия. Индивидът се чувства не причина за случващото се с него, а единствено „играчка в ръцете на съдбата” («игрушка в руках судьбы), в резултат на което се нарушава отношението му към бъдещето, планирането на неговите действия.

Психотерапевтът помага на пациента да осъзнае своите желания, да формулира целите си и да набележи плановете си. Те съвместно обсъждат хода на тяхната реализация, но никога не засягат причините за неизпълнението на едни или други планове (допуска се, че тези причини са добре известни на пациента), отказват се също от психотерапевтичната диагноза, доколкото тя би довела до пренасяне на отговорностите за неизпълнението на плановете върху диагностицираните нарушения. Не се анализира и миналото на пациента (то вече не може да бъде изменено и следователно е извън властта на пациента). Опитът в практическото прилагане на метода показва, че той е най-ефективен при работата с пациенти, които имат осъзнати психични и други проблеми, както и с делинквентни подрастващи. Той е по-малко ефективен при наличието на неосъзнати конфликти у пациентите.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s