365 дни на психотерапията: 249 – Размяна на ролите

Една от основните техники на психодрамата (психодрама), а също така един от най-популярните методи, използвани както в клиниката, така и в обучението, в тренингите (тренинг) за междуличностно общуване и т.н.

Техниката на Р. Н. Р. се заключава в това, че за кратко време двама души сменят местата си, като А. съответно става Б., а Б. става А. Протагонистът временно става спомагателно лице, а последният играе ролята на протагониста, като те сменят местата си физически, приемайки позата, маниерите, състоянието на другия; спомагателното лице в ролята на протагониста повтаря също и последните думи на протагониста.

Всяка една Р. Н. Р. означава също и отражение, но протагонистът тук не просто се гледа отстрани, а освен това играе и се старае да почувства ролята на своя партньор. Протагонистът, проявяващ съпротива (сопротивление), играе самия себе си и може да прояви по-слаби съпротиви, ако му се позволи да играе ролята на някой друг. В сравнение с техниката на „празния стол” Р. Н. Р. позволява да се въведе в работния процес така важната в човешкото съществуване обратна връзка (обратная связь).

По време на фазите на действието и на една сцена такава размяна на ролите може да протече няколко пъти. Необходимо е известно време, за да се влезе в ролята на другия човек и да се постигне адаптация към нея. Ето защо пребиваването в чуждатя роля на трябва да бъде твърде кратко (с изключение на случаите, когато е необходимо да се получава информация).

Според Морено (Морено, Moreno J. L.), техниката Р. Н. Р. съответства на стадия на познание „Ти” в детското развитие – детето се вживява в ролята на онзи, чиято роля играе, и се опитва да се погледне отстрани. Появата на речевата комуникация предполага въображаема Р. Н. Р., доколкото речта, за разлика от жестовете, се възприема от събеседниците еднакво. За много хора Р. Н. Р. е познато явление: хората често се замислят как биха се държали на нечие чуждо място, казват „На твое място бих…”, „Влез ми в положение…”.

Р. Н. Р. позволява на възрастния човек, преминал през стадия на диференциране на Аза и обекта, да се върне в областта на цялостното и реално преживяване, без при това да подлага на риск резултата от речевото развитие – осъзнатостта.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s