365 дни на психотерапията: 247 – Ребъртинг по Ор

Движението „Свободно дишане”  («Свободное дыхание») се заражда през 70-те г. (ориентировъчно през 1975 г.) и дължи своята поява на Гроф (Гроф, Grof S.) и Ор (Ор, Orr L.), които независимо един от друг разработват техники, притежаваши много сходства, но и много различия.

И двата метода са основани на индукция на променено (необичайно, но физиологично) състояние на съзнанието. В реалния живот източници на променено състояния на съзнанието са стреса, особеният сексуален опит, раждането, сънят (съновиденията). В известен смисъл това състояние е естествено за новородените и за малките деца (оттук и физиологичността на промененото съзнание). В тези случаи човек може да изпитват необичайни състояния, които са кратковременни и не се нуждаят от намесата на психиатър, доколкото те са физиологични.

Способите за индукция на изменено състояние на съзнание са много, но, незаивисимо един от друг, Гроф и Ор се спират на хипервентилацията. Техните методики значително се различават най-вече по своята различна дълбочина. Подобно при тях е използването на принципа на свързаното дишане за постигане на изменено състояние на съзнанието и в някаква степен – по своите резултати.

Ор нарича своята техника ребъртинг (ребефинг, от англ. език rebirthing — възраждане). След като няколко години изучава феномена на свързаното дишане, Ор създава първия център по ребъртинг. Типът дишане, използван при ребъртинг, може да бъде описан чрез следните параметри: това е дишане без паузи между вдишването и издишването; с бързо, често и дълбоко, активно дишане и меко, напълно отпуснато, пасивно издишване.

Ребъртингът, по замисъла на неговия автор, е преназначен за отстраняване на последиците от родовите травми. Ор отнася към тях: 1) стресът от раждането (болков, свързан непосредствено с процеса на раждане и психичен, обусловен от отношенията на родителите, на майката към очакваното дете – желано или нежелано е то и др.); 2) енергйни последици (биоенергийни нарушения); 3) раздробеност на съзнанието (възприемане на заобокалящата действителност не като едно цяло, а като притежаваща две независимо съществуващи съставни части, положителна и отрицателна) и оттук като последица – стесняване, ограничаване на избора на съждения, т.е. оценка на явленията, на събитията единствено като лоши или само като добри; 4) болест (като резултат от формиране на комплекси , като последица от запуснатостта на дадено заболяване); 5) психични нарушения (страхове, тревоги и т.н.), които също се пораждат и базират на комплексите, които играят значителна роля в психичното формиране на нервните, чувствителните, раздразнителните и т.н. деца.

Процеси на ребъртинг са преминали много хора, като сред тях са и онези, които доразвиват методиката на Ор и значително разширяват сферата на нейното прилагане. Сред тях са например Рей (Рей, Ray S.), който разработва тренинг в любящи отношения. Необходимо е да се спомене специално Леонард (Леонард, Leonard J.), който въвежда в теорията и практиката пет елемента на свободното дишане и понятието интеграция, на основа на които той създава през 1979 г. техниката „вайвейшън” (вайвешн). Тази техника позволява доколкото да се разшири прилагането на ребъртинг, че вече е трудно да се изброят психологическите ситуации, в които тя да не може да бъде използвана.

През 1989 г. е създадена Международната асоциация по свободно дишане (Международная ассоциация свободного дыхания).

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s