365 дни на психотерапията: 237 – Сомнамбулизъм

От лат. somnus — сън, ambulo — ходя – обозначава ходене на сън (лунатизъм/лунатизм), извършване на последователни действия в състояние на дълбок сън или на хипноза (гипноз).

С. може да бъде патологична форма на съня, съпровождана от двигателни прояви, а също така най-дълбока степен на хипнотичното състояние. Сомнамбуличният стадий на хипнозата се характеризира, по правило, с амнезия и с прилагане не само на хипнотични, но и на постхипнотични внушения (вж Постхипнотична сугестия/Постгипнотическая суггестия). Тя се постига примерно у 10 % от всички хипнотизирани. С помощта на хипнотични внушения (внушение) на този стадий у хипнотизирания могат да бъдат предизвикани халюцинации, той да бъде заставян да изпълнява различни действия в съответствие с внушената ситуация, да отговаря на въпроси, да загуби чувствителност към болкови дразнители, да се изключат функциите на някой от анализаторите (да бъде внушена глухота, слепота, да се загубят обоняние, вкус).

Спонтанен С. се среща и като рядко усложнение на хипнотерапията (гипнотерапия). Той се развива предимно у истерични лица и се проявява със загуба на рапорт между хипнотизатора и хипнотизирания, като у последния се наблюдават сомнамбулично състояние с халюцинации и сложни форми на поведение.

**

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s