365 дни на психотерапията: 226 – Котерапевт

Психотерапевт, който непосредствено и целенасочено си сътрудничи със свой колега (колеги) в организирането на конкретен психотерапевтичен процес.

Институтът на котерапевтите (cotherapy, teamwork, multiple psychotherapy) е най-характерен за семейната и груповата психотерапия (групповая психотерапия), в редица школи се разглежда като необходимо условие за тяхното провеждане. Изграждането на института на котерапевта се свързва с имената на Хълс (Халс, Hulse W. С.) в груповата психотерапия (групповая психотерапия, 50-те г на ХХ. век) и на Уитакър (Витакер, Whitaker С. А., 1975) — в семейната психотерапия/семейная психотерапия. В съвременните направления на индивидуалната психотерапия (индивидуальная психотерапия) също се отбелязва тенденцията към замяна на диадните отношения „лекар-болен”  («врач—больной») с екипно обслужване на пациента от двама (невролингвистично програмиране/ нейролингвистическое программирование) или няколко психотерапевти (краткосрочна позитивна психотерапия/краткосрочная позитивная психотерапия).

Могат да се разграничат три основни функционални позиции  на котерапевта, върху които различните школи акцентират по свой начин.

_Интензифицирующа функция_ — участието на няколко психотерапевта позволява намесата да стане по-интензивна при тяхната едновременна работа (биполярна терапия/биполярна терапия) или по-продължителна при последователната размяна на ролите с водещия, което дава възможност другият да си почине (рекреация) (вж Марафон).

_Допълняща функция_ (дополняющая функция) по професионален (лекар и психолог) или полов признак (мъж и жена)  – по-често в този случай се акцентира върху взаимното допълване на ролевите позиции – емпатично-ориентираният психотерапевт, установявайки и поддържайки контакт с пациента, облекчава директивните намеси на по-технически ориентирания му колега и т.н. Възможно е техническо допълване (по-често в тренинга/тренинг), когато котреньорът (котренер) реализира определени прийоми, в които се е специализирал.

_Супервизорска функция_ — котерапевтът поема ролята на супервизор (супервизор) по отношение на своите колеги в една пасивно-наблюдателна форма, предоставяйки им обратна връзка (обратная связь) след сеанса, или в активно-контролираща такава, което му позволява да се намесва в психотерапевтичния процес по време на заниманието.

В родната практика преимуществено се използва допълващата функция на котерапевтите в груповата психотерапия.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s