365 дни на психотерапията: 222 – Активно обсъждане и психотерапевтично огледало на Либих

Прийоми, използвани в процеса на групова психотерапия на болни (Либих С. С., 1974), които позволяват по заобиколен начин на пациента да достигне до осъзнаване (осознание) на връзката между невротичната му симптоматика и собствените му проблеми, да разбере значението на своите неконструктивни начини на поведение за възникването на тези проблеми и за тяхното поддържане. Осъзнаването обикновено се ограничава на когнитивно ниво.

Анонимното обсъждане включва разбор от страна на лекаря в групата на историята на заболяването на пациент, който е в процес на изписване, като вниманието се фокусира върху онова, което е общо между този болен и дадената група или значителна част от нея.

Анонимното обсъждане може да се прилага под формата на методиката „психотерапевтично огледало” (психотерапевтическое зеркало) (терминът е предложен от С. С. Либих, 1967). Лекарят, обсъждайки историята на болестта, обръща внимание най-вече на фактите, които имат отношение към конкретен член на групата. Към анализа биват привлечени и другите участници в нея. Анонимно обсъжданият пациент получава така представа за това какво е мнението на участниците в групата за него, как останалите виждат неговите проблеми, неговата роля в тяхното възникване и поддържане, като същевременно получава информация за това как да разреши затрудненията си конструктивно.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s