365 дни на психотерапията: 208 – Класическо обуславяне

Основополагащ принос в теорията за класическите условни рефлекси има И. П. Павлов (И. П. Павлов). Неговата теория за условните рефлекси се явява онзи фундамент, върху който се развива поведенческата психотерапия (поведенческая психотерапия).

И. П. Павлов първи отговаря на въпроса по какъв начин неутралният стимул може да предизвика същата реакция, както и безусловният рефлекс, който протича автоматично, на вродена основа, и не зависи от предходния опит на индивида. Или, с други думи, как неутралният дрзнител става условен дразнител. И. П. Павлов показва, че формирането на условия рефлекс се подчинява на редица изисквания: 1) най-важното от тях е съвпадането по време на индиферентния и на безусловния дразнител с известен аванс на индиферентния дразнител); 2) не по-малко важно условие се явява повтарянето, т.е. многократното съчетаване на индиферентния и на безусловния дразнител.

Основната схема на условния рефлекс по И. П. Павлов е S->R, където S — стимул, а R — поведение. От тази схема е видно, че основният път на управление на поведението е чрез управление чрез предявяваните стимули, които предизвикват определена реакция, чрез външното обкръжение, чрез осъществяването на контрол върху него. Чрез създаването на определен образ на обкръжението, чрез изработването на условни рефлекси може да се формира определено поведение на човека.

Последващото развитие на концепцията за ученето (научение) показва, че с помощта на теорията за условните рефлекси на И. П. Павлов, която получава по-късно названието теория за класическите условни рефлекси (противоположно на теорията за инструменталните условни рефлекси), може да се обясни само малка част от реалното поведение на човека. На основата на К. О. са създадени методи за поведенческа психотерапия (като методиката за контрол на стимула, аверсивни прийоми и др.).

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s