365 дни на психотерaпията: 170 – Директивна психотерапия

Включва всички форми на психотерапия, за които е характерно приемането от психотерапевта на ролята на организатор и ръководител на терапевтичния процес, поемането от него на отговорността за постигането на психотерапевтичните цели, демонстрирането на дидактичност (в терапевтичния процес – бел. прев.).

Директивната позиция на психотерапевта (вж Директивно и недирективно поведение на психотерапевта/ Директивное и недирективное поведение психотерапевта) може да се съчетае с авторитарност или партньорство в избора на психотерапевтични цели. Терминът рядко се използва от самите директивни психотерапевти и обикновено се прилага в качеството му на критично противопоставяне от страна на недирективната психотерапия.

Към Д. П. се отнасят методиките на поведенческата психотерапия (поведенческая психотерапия), повечето от прийомите на хипнозата (гипноз) и на позитивната психотерапия. Директивните форми на психотерапия са предпочитан метод на работа с регресивните, дезориентирани пациенти (с психотична патология) и с деца. Директивната групова психотерапия ((Директивная групповая психотерапия (Directive Didactic Group Psychotherapy)) първоначално се прилага от Марш ((Марш, Marsh L. С.)) в лечението на пациенти, настанени в изправителни учреждения.

Към преимуществата на Д. П. следва да се отнесе това, че психотерапевтът може с висока степен на вероятност да прогнозира времето и качеството на терапевтичните изменения у пациента и по-структурирано и планомерно да ги реализира и контролира, че има възможност да работи с пациента в по-интензивен и краткосрочен режим.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s