365 дни на психотерапията: 169 – Директивна психотерапия по Торн

В края на 49-те години на XX век Торн (Торн, Thorne F. С.) предлага модел на психотерапия, който включва редица психотерапевтични прийоми, които авторът смята за оригинални – най-често на болния се предоставя информация, която да преориентира неговия светоглед. Психотерапевтът прибягва до конфронтация (конфронтация) на пациента с фактическите сведения за него, стреми се да го доведе до преоценка на неговите нагласи. Историята на болестта се използва от Торн както в диагностиката, така и в терапията, и спомага за установяването на контакт, за облекчаването на катарзиса (катарсис), служи за ободряване на болния и за постигане на инсайт (инсайт). Неосъзнаваните компоненти на преживяванията не се използват за решаването на последната задача.

По-активен прийом се явява терапевтичното използване на конфликта. Там, където социалната дезадаптация спомага за слабата загриженост на болния по отношение на създаващото се положение, могат умишлено да се въведат конфликти. Болният бива стимулиран да преосмисли своите нагласи към реалността; целесъобразна е рязкото му конфронтиране с непоследователността на неговото поведение и мотивирането му за постигане на по-изразена адаптивност.

Степента на директивност е различна при всеки болен и варира от приятелко участие до енергична настойчивост. Торн признава, че терминът „директивна психотерапия” е твърде ограничен и не дава достатъчно пълна представа за неговия метод, поради което авторът призовава към комплексност и интегративност на психотерапевтичния подход.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s