365 дни на психотерапията: 163 – Структурна интеграция на Ролф

Метод за структурна интеграция, наречен „ролфинг” на името на неговия автор Ролф ((Ролф, Рольф (Rolf I., 1975)), най-общо се явява физическа намеса, използвана за психична модификация на личността. Исторически ролфингът, както и други прийоми на телесната терапия, е свързан с терапевтичните методи на Райх ((Райх, Reich W.).

Целите на телесната терапия се отличават от онези, лежащи в основата на физическите занимания на човека, посветил своя живот на спорта. И макар съвършените физически качества да заслужават одобрение и да допринасят за психичното здраве, ентусиастите в областта на физическата подготовка в повечето случаи разглеждат своето тяло като обект на възхищение. Телесните терапевти по-скоро поставят акцента върху запознаването на човека с тялото, което предполага разширяване на сферата на осъзнаване (осознание) от страна на индивида на дълбоките органистични усещания, изследване на това как потребностите, желанията и чувствата се кодират в различни телесни състояния, отколкото подчертават важността на физическите навици като ключ към психичната диагностика.

Според Ролф добре функциониращото тяло остава изправено и във вертикално положение с минимален разход на енергия, независимо от силата на притегляне, но под влиянието на стреса то може да се приспособи към последното и да се изкриви. Най-силните изменения се случват във влакната — в съединителната обвивка, покриваща мускулите. Обикновено тя е достатъчно еластична, но под въздействието на напрежението се втвърдява, а освен това в нея могат да протекат и биохимични изменения.

Целта на С. И. Н. Р. е манипулирането на мускулното влакно и нейното отпускане така, че заобикалящата я тъкан да може да заеме правилно положение. Процесът на терапия е основан на дълбок масаж с помощта на пръстите, ставите на пръстите и на лактите. Този масаж може да бъде много болезнен. Колкото по-силно е напрежението, толкова по-силна е болката и по-голяма е необходимостта от подобно манипулиране. В резултат на взаимовръзките между мускулните влакна на цялото тяло, напрежението в една област оказва изразено функционално компенсаторно влияние и върху другите области.

Процедурата ролфинг се състои от 10 основни занимания, по време на които протича реорганизация на движенията в ставите. Както и при терапията на Райх, основно значение за общото здраве има тазът.

Определени видове емоционални проблеми често са свързани с конкретни области на тялото. У човека, който например […] се съпротивлява на натиска, оказван от страна на другите, могат да се проявят проблеми с пръстите на краката или с лошо разпределено тегло на цялото тяло. Масажът на съответната област на тялото отслабва напрежението и води до емоционално отпускане.

Доколкото процедурата ролфинг е свързана с евентуална болка и структурно увреждане на тялото, е необходимо тя да се извършва единствено от опитни специалисти. Методът е особено ефективен в онези случаи, когато „мускулната броня” и напрежението достигат значителна степен; тя може обаче да намира приложение и в онези видове психотерапия, които са преимуществено ориентирани към съзнанието, а не към тялото.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s