365 дни на психотерапията: 147 – Психопунктура по Калер

Методът е разработен от немския психиатър и психотерапевт с индонезийски произход Калер (Калер, Calehr H.). П. Н. К. има двойствено значение. От една страна, методът предполага въздействие върху психиката („инжекция”) по пътя на лечението на тялото, на соматотерапия, например с помощта на акупунктурата. От друга страна, тази намеса в душата (атма/атма) или сърцето е предизвикана от катарзиса (катарсис) (отреагиране), което опосредства Основният Емоционален Структурен Тест ((Эмоциональный Структурный Тест (Basic Emotional Structuring Test)), съкратено BEST, който играе важна психотерапевтична роля. BEST, по Калер, разкрива е изключително перспективен по отношение на диагностиката и психотерапията, той разголва дълбоко лежащия в човека конфликт, такъв, какъвто той съществува във всекидневието на нашето фокусирано върху постиженията общество.

П. Н. К. включва в себе си широко разпространени знания по транскултурната психотерапия в съчетание с акупунктурата, а също така методи като традиционна китайска медицина, аюрведа, йога (йога), медитация (медитация), психоанализа (психоанализ), хомеопатия, хербология (лечение с треви), психофармакология, биоритмология, антропософия, етнопсихиатрия, музикотерапия (музыкотерапия), арт-терапия (арттерапия), флауъртерапия (лечение цветами), литотерапия (лечение с минерали), астрологична терапия, парапсихология и др. в интегрираната холистична концепция.

Съвременните психосоматични изследвания в медицината са насочени към решаването на естествено-научни задачи. За използването на най-изчерпателната терапия на психогенните болести, ориентирани напълно към човека, за разбира на взаимоотношенията между психиката и тялото, между тялото и психиката като хармония и порядък – принципът на Тао, Ведите и Суфи – се оказва нов и важен както за езотерично-духовния, така и за естествено-научния аспект на психосоматичната медицина. Физическият, психичният и биографичният опит на пациента, страдащ от психогенно заболяване, се обогатява, когато в него се включват знания за психосоматичното изследване. Резултат на това са новите подходи в психотерапевтичното, соматотерапевтичното (акупунктура), медикаментозното лечение, арт-терапията на т.н. психогенни болести.

Психопунктурната терапия използва класическата акупунктурата като соматотерапия в съчетание със Суфи-медитацията като психотерапия. Така пациентът получава двоен ефект от лечението още по време на първия сеанс. Дори при отсъствие на ефект от акупунктурата психопунктурната терапия може да даде положителен резултат. По Калер, в този случай психопунктурата може да оказва терапевтичен ефект чрез психоимунната система на пациента, […] като се подаде мантра (ключова дума), в подбора на която Суб-Егото на индивида играе главна роля. Специално подбрана фонова музика се въвежда в заниманието като неделима част от лечението на пациента – т.е. като музикотерапия. Важна роля според Калер тук играе Супер-Егото.

По данните на Калер, разработеният от него метод може да се използва при психози, неврози, граничен синдром, токсикомании. Прилаганият в лечението психодиагностичен тест, създаден от автора, е прост, икономичен и ефективен. Неговата същност на „проникващо в душата емоционално-когнитивно въздействие го прави по-предпочитан тест в психодиагностичната и терапевтична практика от редица други известни такива” (Калер, 1994).

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s