365 дни на психотерапията: 130 – Метод на мини-интервенциите при злоупотреба с психоактивни вещества

Първите свидетелства за ефективността на леките психотерапевтични намеси (наречени мини-интервенции) са зафиксирани през 70-те години на XX век в Англия. Сравнява се ефективността на „съвета” (Совет) и на „лечението” („Лечение”) за сдържане от неумерена употреба на алкохол. Оказва се, че катамнестичните данни, събрани след година в две експериментални групи, състоящи се от 100 мъже-алкохолици, не се различават достоверно статистически. По-късно се потвърждава, че болните, които имат формиран синдром на зависимост от алкохола, получават повече ползи от лечението, отколктоо от консултациите, а злоупотребяващите с алкохола се справят със своите проблеми по-добре след минимална психотерапевтична намеси, отколкото след курса на лечение. През 80-те години в САЩ, Шотландия, Норвегия и Финландия са разработени и издадени справочници за самопомощ (справочники собственной помощи, ССП), които съдържат практически съвети за това как е най-добре да се контролира употребата на спиртни напитки. Установява се, че използването на ССП в голяма степен спомага за намаляването на количеството изпит алкохол, отколкото четенето на книги за вредата от алкохола. В миниинтервенциите се разграничават основните фактори, които спомагат за намалената употреба на алкохол:

1) личната обратна връзка (обратная связь) за състоянието и здравето на пациента;

2) доброжелателно и конструктивно се дават конкретни съвети за това как да се промени употребата на алкохол;

3) самостоятелност и самоконтрол (самоконтроль) на измененията

Обикновено човекът, който има проблем с алкохола, постъпва в профилактичен център към наркологична клиника и се консултира по повод вредата от употребата на алкохола. Определя се степента на формирана зависимост от алкохола, провежда се анализ на показателите на черния дроб, пациентът бива изследван с помощта на прости невропсихологични тестове, чувствителни към вредите от алкохолната интоксикация. По-нататък психотерапевтът провежда оценяване, консултиране и стимулиране на пациента към промяна на начина му на живот. Контролните срещи и самоотчетите на пациентите се провеждат по необходимост с периодичност, която се установява съвместно. Методът на мини-интервенциите се препоръчва най-вече при хора, които са физически и душевно здрави, имат стабилно социално положение, злоупотребяват отскоро с алкохол, не употребяват едновременно с него други психоактивни вещества, не смятат за себе си за болни от алкохолизъм.

Мини-интервенциите в наркологията са призвани да предпазят от скъпоструващо лечение многобройни категории пиещи хора, при които все още не се формирала зависимост от алкохола.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s