365 дни на психотерапията: 128 – Методика на предизвикания гняв

Отнася се към поведенческата психотерапия (поведенческая психотерапия). Използва гнева като реципрочен инхибитор на страха и се основава на предположението, че гневът и страхът са емоции, които не могат да съществуват едновременно, доколкото те активират различни физиологични структури.

В хода на усвояването на реакциите, свързани с гнева и агресията, се разширява диапазонът на ролевото поведение на пациента, поради което неговата позиция става все по-активна, появява се възможност за избор на реакция (раздразнение, агресия, гняв) различна от страх. Когнитивната преработка на подобно по-активно поведение спомага за преоценка на собствените възможности, на очакванията за негативни последици и в резултат на това – до модифициране на предишния стереотип на поведение, т.е. на реагирането единствено с преживяване на страх.

Занятията се провеждат на принципа на десенсибилизацията на живо (in vivo), но когато пациентът започне да чувства страх, той бива помолен да си представи, че в този момент са го оскърбили, че му се е случило нещо, което е предизвикало у него силен гняв (например, че му се подиграват и т.н.).

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s