365 дни на психотерапията: 86 – Освобождаваща психотерапия по Шипковенски

Насочена е към промяна на отношението на болния към неговото собствено заболяване и в крайна сметка – към „възвръщане на смисъла от съществуването”, като включва в себе си също освобождаване и отстраняване на пациента от патогенните въздействия на заобикалящата го среда върху организма му.

Реакцията на личността спрямо болестта е централно понятие в О. П. П. Ш. Шипковенски (Шипковенский, Schipkowensky N., 1965) приема, че реакцията спрямо болестта не може да се измени без постигането на цялостно познание за личността и без разкриване на етиопатогенезата на заболяването. Във връзка с това важно място в психотерапевтичната работа се отдава на беседите с пациента, насочени към търсенето на онези житейски обстоятелства, с които могат да бъдат свързани болестните реакции, на писменото излагане от страна на болния на неговата биография и биопатография, на анализа на съновиденията му.

О. П. П. Ш. включва също така освобождаване от хипохондричното самонаблюдение, доколкото то под действието на механизми, идентични със сугестията, усилва функционалните разстройства, които вторично, по интероцептивен път, стават източник на хипохондрични опасения и страхове. И накрая – О. П. П. Ш. поставя изискването да се спазва „лечебно мълчание” (лечащее молчание), т.е. пациентът да се освободи от постоянния всекидневен разказ за неговата болест и нейните прояви, от „обмена на невротичен опит”. Непрестанното обсъждане на патологичните разстройсва провокира техните прояви и следователно задълбочава реакциите спрямо болестта, а повишената внушаемост на пациентите спомага за присъединяването към невротичната симптоматика на собственото заболяване и проявите на чуждите болести.

Така О. П. П. Ш. предполага и изисква от болния освобождаване от неговата съсредоточеност върху болестта, от преместването ù в периферията на съществуването на пациента. Психотерапията се разглежда като модел на естественото защитно поведение на психично здравия човек.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s