365 дни на психотерапията: 74 – Мълчание в групата

Една от проблемните ситуации в психотерапевтичната група (психотерапевтическая группа) или прийом, използван от психотерапевта. В качеството му на последното, мълчанието може да бъде насочено към постигане на оптимално ниво на напрежение в групата (напрежение в группе), към прекъсване на дискусията, за могат участниците да обмислят новата информация, да отделят внимание на собствените си преживявания, да преосмислят, да преценят нещо и др.

Мълчанието в психотерапевтичната група като проблемна ситуация възниква много често и се характеризира с различна продължителност: от кратки паузи в процеса на дискусия до относително дълги периоди на мълчание (10-20 минути). М. В. Г. може да предизвика тревога, страх, неувереност, пасивност, затвореност, агресивност, съпротива (сопротивление), да бъде израз на протест или на умора, да спомага за нарастване на напрежението или да води до отпускане. Въпросът за продуктивността или за непродуктивността на М. В. Г. е свързан предимно с нивото на напрежение. Продължителното М. В. Г., по правило, предизвиква нарастване на напрежението (то може едновременно да се явява и следствие от последното) и свидетелства за наличие на вътрегрупови проблеми и конфликти, което може да бъде продуктивно използвано в качеството му на ценен материал в процеса на психотерапия. Твърде продължителното М. В. Г. обаче води до спадане на напрежението, доколкото пациентите в края на краищата могат да се отвлекат от актуалната групова ситуация и да потънат в собствените си мисли, спомени, преживявания, несвързани с груповия процес или просто да се отпуснат и да не мислят за нищо. Не биха могли да се определят ясни времеви граници на продуктивното мълчание (това зависи от актуалната групова ситуация), но обикновено този период не надвишава 10 минути.

М. В . Г. може да се разглежда като продуктивно, ако то създава оптимално ниво на напрежение в групата и е свързано: а) с търсенето от участниците в групата на актуална тема за дискусия и на подходи към нея (често такава ситуация възниква в началото на психотерапевтичното занятие); б) с неувереност, тревога, страх преди себеразкриването и обсъждането на собствените проблеми и конфликти; в) с необходимостта да се премине към по-дълбоко ниво на обсъждане на проблема; г) с вътрегрупови конфликти; д) с недостатъчна степен на групова сплотеност, с отсъствие на необходимото ниво на подкрепа, приемане и безопасност; е) с безизходна, от гледна точка на пациентите, ситуация в групaта; ж) с нова информация, която членовете на групата е необходимо да преработят и т.н. М. В. Г. се явява продуктивно единствено в случай, че след него участниците в групата говорят за своите чувства, възникнали в този период, анализират ги и обсъждат техните причини и причините за мълчанието си. Обикновено груповият психотерапевт (групповой психотерапевт) сам не прекъсва мълчанието (това в частност се отнася до мълчанието в началото на психотерапевтичното занимание). Конструктивната намеса на психотерапевта в подобни ситуации предполага концентрирането на вниманието на групата и на нейната активност върху обсъждането на чувствата на пациента, върху смисъла и причините за мълчанието или върху дискутиране на коментарите на самия психотерапевт. Груповият психотерапевт е длъжен да контролира периодите на М. В. Г., да разбира неговите смисъл, значение и причини, а също така ясно да представя своите собствени цели и задачи, когато използва М. В. Г. като работен прийом.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s