365 дни на психотерапията: 67 – Методика на самоинструктирането

Разработена е и описана от Майхенбаум (Мейхенбаум (Meichenbaum D., 1977). В основата си включва психотерапевтични мероприятия, насочени към: 1) осъзнаване (осознание) от пациента на типичния ход на неговите мисли, възниващи в процеса на мотивация в проблемни от психологична гледна точка ситуации; 2) обучаването му в „програмиране” (программирование) на необходимия ход на мислите. Това „програмиране” включва: оценка на ситуацията като цяло; оценка на моментите, аспектите на ситуацията, върху които пациентът е длъжен да концентрира вниманието си; изграждане на представи на желаното положение; оценка на своите възможности за преобразуване на ситуацията; изграждане на представа за последователността от действия за постигането на целта.

Обучаването в „програмиране” обикновено се провежда в групов вариант в съчетание с прийоми за десенсибилизация, за развитие на социалната компетентност и с игрова психотерапия (игровая психотерапия).

Методиката е показана при широк кръг нарушения на поведението, а също така при нарушения на концентрацията на вниманието, при прояви на импулсивност. Има данни за високата ù ефективност при т.н. „училищни фобии” ((«школьные фобии» (Breuninger H., 1980)).

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s