365 дни на психотерапията: 63 – Методика на психотерапевтичната перспектива

Използва се в група от болни, намиращи се на различни стадии на лечение (от започващи го тепърва до завършващи го успешно) с различна степен на изразеност на симптоматиката. В някои случаи в отделните занимания на групата могат да се канят вече излекувани и изписани болни.

След установяване на атмосфера на откритост, на емоционална подкрепа (эмоциональная поддержка), групата преминава към обсъждане на проблемите, които вълнуват отделните участници в нея. Целта на психотерапевтичната беседа (психотерапевтическая беседа) е промяна на отношението към болестта, излизане от затворената система „пациент-болест”  (пациент—болезнь), чрез призмата на която болният започва да разглежда своите отношения с хората и обществото, активиране на въвлечените в тази система психични резерви на личността. Пациентите, успешно завършили лечението, се явяват позитивен модел за подражание на онези, които започват лечението. В процеса на беседа вниманието се акцентира върху това какво помага да се излезе извън пределите на болестта, какво създава „воля за здраве” ((«воля к здоровью» (Консторум С. И.)), кое коригира „мащаба на преживяване” (масштаб переживания) на болестта и повишава значимостта на другите сфери на отношенията.

Описаната методика може също така да се прилага в качеството ù на един от прийомите в системата на индивидуалната психотерапия (индивидуальная психотерапия).

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s