365 дни на психотерапията: 48 – Кабинет за психична релаксация

Така се нарича усъвършестваният вариант на стаята за отдих, в която са създадени оптимални условия за бързо и ефективно снемане на емоционалното пренапрежение, за възстановяване на работоспособността, за провеждане на психотерапевтични и психохигиенни мероприятия.

В К.З.П.Р. (Воробейчик Я. Н., Поклитар Е. А., 1989) се прилага комплексен метод за оптимизация на психичните процеси, условно наречен психична релаксация, който включва физиологични и психологични средства за възстановяване на работоспособността и за предотвратяване на преумората с емоционален произход. Квадратурата на К.З.П.Р.. по разчет предвижда не по-малко от 2 кв. м. на човека. В стаята не трябва да се чува шум, да се усещат вибрации и други неблагоприятни фактори на производствената среда, тя трябва да бъде обезпечена с вентилация. Оптималната температура в помещението е + 20-22°С. Стаята се оборудва с меки кресла с подлакътници, в които може да се заеме полулегнало положение (креслата е добре да се покрият с полиетиленов слой и да се предвидят поставки за краката), с магнитофон (с набор касети), йонизатор на въздуха, а при възможност – и с климатик. По отношение на цветовете и светлината, в интериора трябва да преобладават небесносиният и зеленият цвят, които успокояват нервната система. Желателно е да се създаде впечатлението за природна среда. Подът се покрива с линолеум с мека основа, който хармонира по цвят с този на стените. Цветовата композиция се допълва от цветното осветление, което трикратно се променя по време на сеанса. За да се създаде по-пълна илюзия за пребиваване в лоното на природа, се използват пейзажи, които пораждат положителни емоции. Това могат да са диапозитиви с изображения на гори, море, езера и др., прожектирани на екран с помощта на диапроектор. За оформлението на К.З.П.Р. може да се използват също и декоративни елементи — камъчета, сухи клонки, виещи се растения и др.

Основната задача на К.З.П.Р. е възстановяване на работоспобността на стадия на натрупване на умора. Времето на пребиваване в К. П. Р. условно се разделя на 3 периода: отвличащ (отвлекающий – 1,5 – 2 минути), успокояващ (успокаивающий – 7-10 минути), тонизиращ (тонизирующий, 2-3 минути). В съответствие със задачите на тези три периоди трикратно се променя музиката (по съдържание, сила и темпо), цветът, нивото на осветеност, позата, ритъмът на дишането и словесните формулировки на автогенната тренировка. По време на първия период звучат записи на песни на птици и популярни мелодии с мек мелодийно-ритмичен рисунък (сила на звука до 15-20 дБ). Посетителите на К.З.П.Р. се разполагат в кресла в свободна поза с приповдигнати крака, разглеждат прожектираните на екрана изображения на ландшафти, които предизвикват положителни емоции. На втория етап за постигане на състояние на емоционално равновесие, се включват зелени лампи. Посетителите заемат полуседналото положение, което спомага за отпускането на мускулите, и преминават към успокояващ ритъм на дишането (кратко вдишване и продължително издишаване). Звучи тиха мелодична музика (до 10 дБ), а в паузите — записани на магнитифонна лента психотерапевтични формули, построени с отчитане на характера на труда, на задачите на конкретния период и на изискванията на автогенната тренировка. Третият период протича при оранжево (червено) осветление, неговата музикална програма се състои от бодри, мажорни производения (маршове, спортни и младежки песни, енергична и весела танцова музика). Занимаващите се в К.З.П.Р.  постепенно преминават в поза стоеж, правят няколко мобилизиращи дихателни движения (дълбоко вдишване и кратко издишване). Словесните формули от този период са насочени към повишаване на общия тонус, към активизиране на психичните процеси. За приключване на заниманието се изключват всички лампи от дневното осветление и под съпровода на марш или весела песен, се изпълнява комплекс от физически упражнения, съобразени с особеностите на вида труд и с възрастта на хората. Полезен за хората, занимаващи се с тежък физически труд, е масажът. В съответствие с трите изброени периода по-горе, е желателно да се променят и картините, изобразени на големи слайдове или прожектирани на екрана. В началото например посетителите виждат изображение на гора или на залязващо слънце, на втория етап — ранните вечерни часове, а на третия — изгрев, времето на издигането на слънцето, когато природата се събужда, въздухът е наситен с озон, усеща се приятният мирис на хвойните дървета.

Ако възможностите на К. П. Р. са ограничени, първи там се насочват хората, които работят в условията на повишено натоварване на нервната система, които съчетават работата с ученето, както и онези, които се оплакват от преумора или се намират в кризисна ситуация (тежка болест или смърт на близък човек, напрегната семейна обстановка, чести служебни конфликти и др.). В К.З.П.Р. възстановяват работоспособността си лица, намиращи се в стресови състояния или такива, чиято всекидневна дейност протича в условията на емоционално напрежение. Емоционалният дистрес води не само до понижена трудоспособност и до намаляване на дейността на организма, но и се явява една от честите причини за нарушение на техниките за безопасност. Престоят в К.З.П.Р. помага също за предотвратяване на емоционално-афективното пренапрежение и неговите отрицателни последици при хора, страдащи от заболявания, предизвикани от психични фактори (неврози, психосоматични разстройства). В К.З.П.Р. може да се осъществяват и други психохигиенни мероприятия като:

  • масово обучение на работниците от различните предприятия в различните прийоми за психотерапевтична долекарска самопомощ и, в частност, в автогенна тренировка;
  • активна психопрофилактика на редицивите на алкохолизма;
  • емоционално-волева тренировка на спортистите (по А.Т. Филатов);
  • допълнителни сеанси психична релаксация за работниците на пенсионна и предпенсионна възраст с цел удължаване на трудоспособността;
  • лечебно-профилактична помощ на хора, които желаят да се избавят от хроничната зависимост към никотина;
  • психохигиенни беседи, които включват демонстрация на слайдове и прослушване на фрагменти от литературно-музикални произведения, посветени на различни аспекти на здравословния начин на живот.

През последните години в предприятията се организират кабинети за емоционално-волева тренировка и социални тренинги, за психична гимнастика и др. Благодарение на това, че в щатните разписания на тези кабинети са включени длъжности като лекар-психотерапевт или психолог, в тях се решават широк кръг задачи, в това число от психотерапевтичен и социално-психологичен характер. Кабинети с психохигиенен профил е целесъобразно да се откриват и в медицинските учреждения, където трудът на медицинските работници е свързан с повишени емоционални натоварвания и е необходимо бързо да се възстановява работоспособността (в отделенията по хирургия, реанимация, анестезиология, в спешната помощ). В профилакториумите и в домовете за отдих, където не е предвидена длъжност лекар-психотерапевт, К.З.П.Р. може да се обслужва от фелдшер, преминал специално обучение по психохигиена, психопрофилактика и психотерапия.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s