365 дни на психотерапията: 34 – Внушени лечебни съновидения по Платонов

Методиката се отнася до хипносугестивната психотерапия, предложена от К. И. Платонов (К. И. Платонов (1930)), в рамките на която като спомагателен терапевтичен прийом се използва внушаването (внушение) на съновидения във състояние на внушен сън.

Съдържанието на внушеното съновидение отговаря на съдържанието на патогенетичните фактори и спомага за формирането у болния на нови положителни нагласи. Така например съдържанието на В. Л. С. П. П., прилагани при алкохолизъм за въздействие върху остатъчните явления на влечението към алкохолизъм, е обратно на алкохолните съновидения (Зеневич Г. В., Либих С. С., 1965). На болните с фобии се внушават съновидения, в които те виждат самите себе си да изпълняват леко и свободно действия, които са свързани със страхове в тяхната клинична картина. Методиката В. Л. С. П. П. се прилага за оживяване в паметта на болния на съдържания от забравените от тях нощни съновидения, косвено оказали се свързани с развитието на едни или на други невротични симптоми с последващо внушаване на тяхното окончателно забравяне, а също така се използва при анализа на генезиса на невротичните състояния.

Лечебните съновидения могат да се реализират по указание на лекаря в състояние на внушен сън (по-дълбок сън, постигнат по пътя на редица повторни пробуждания и заспивания) или в качеството им на постхипнотично внушение (осъществява се в състояние най-близко до естествения сън).

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s