365 ДНИ НА ПСИХОТЕРАПИЯТА: 8 – Активна аналитична терапия по Щекел

Щекел (Штекель (Stekel W., 1868-1940) е един от най-близките ученици на Фройд (Фрейд, Freud S.). Той получава медицинско образование във Виена, един от неговите педагози е Крафт-Ебинг (Краффт-Эбинг (Krafft-Ebing R.). Щекел изучава психоанализа (психоанализ) у Фройд, постоянен член е на неговия кръжок, в рамките на който се изслушват доклади, провеждат се дискусии. Високата оценка на Фройд и на другите членове на групата получават трудовете на Щекел по проблемите на символиката в съновиденията.

Разривът с Фройд се случва примерно година след като Адлер (Адлер, Adler А.) напуска кръжока, но през тази последна година отношенията с ръководителя му постепенно се влошават. Бидейки основно практик, Щекел слабо се интересува от теорията и в това той е по-близък до Адлер, отколкото до Фройд. Той обаче още в по-голяма степен от последния е убеден, че психичните нарушения имат сексуална основа.

Щекел е автор на много блестящи трудове. Сред тях са „Хомосексуалните неврози” («Гомосексуальные неврозы» (1922)), „Секс и съновидения” («Секс и сновидения» (1922)), „Фригидността на жените като последица от техните любовни отношения” («Фригидность женщин как следствие их любовных отношений» (1926)), „Импотентността при мъжете”  («Импотенция у мужчин» (1927)), „Сексуалните отклонения” («Сексуальные отклонения» (1930)), „Техники на аналитичната психотерапия” («Техника аналитической психотерапии» (1940)), „Интерпретация на съновиденията” («Интерпретация сновидений» (1943)), „Компулсия и съмнения” («Компульсия и сомнение» (1949)).

Установено е, че Щекел провежда анализ на повече от десет хиляди пациенти. Той подчертава обучаващата роля на психоаналитика и разглежда терапевтичните отношения като активно партньорство, а също така смята, че целите, които издига пациентът, имат първостепенно значение и че е важно той да бъде научен да разпознава истинните и лъжливите цели. Щекел придава по-малко значение отколкото Фройд на необходимостта пациентът да разбере източниците на неговите проблеми, датиращи от неговото детство.

С помощта на активния анализ на съновиденията (често Щекел не прибягва да използването на свободните асоциации/свободные ассоциаций) и на акцента си върху актуалния конфликт, той постига терапевтични резултати в по-кратки срокове, превръщайки се така в един от предшествениците на краткосрочната психоанализа.

***

Из: „Психотерапевтична енциклопедия“  (2019),

Автор: Борис Карвасарски

Оригинално заглавие: „Психотерапевтическая энциклопедия“

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

ISBN 978-1-68454-600-8

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s