Детето ми си смуче палеца

Проблемът ми е следният: синът ми е на 3 години и 2 месеца и си смуче палеца (доста често). Тъй като знам, че това е доста вреден навик, водещ до изтриване на челюстта, както и на други вредни последици, съм опитвала по всякакъв начин да го откажа, но не успях. В момента ходи на детска градина и учителката каза, че пръстта много често му е в устата. Когато е вкъщи също го прави, но рядко, защото го заигравам или го разсейвам и не се сеща. Най-често го прави преди заспиване (купила съм горчив лак, който ми помага – намазвам го преди лягане и той знае, че горчи и не го прави). Знам, че не е решение и тъй като разбрах, че е важно да се дава подробна информация, за може да ми се помогне, ще ви кажа, че той също като новородено не пожела залъгалка. Към шестия месец започна да си смуче палеца и аз го научих на залъгалка като по-малко зло. Спря да смуче палеца, но към 1 година и половина започна пак и досега няма отказване. 

Ще Ви бъда много благодарна, ако ми помогнете.

Благодаря и приятен ден!

Проблемът със смученето на пръсти при децата е често срещан и е чест повод за безпокойство от страна на родителите. Смученето на пръста при децата над година показва своеобразна регресия – т.е. завръщане към една ранна форма на успокоение – смукателния рефлекс. По една или друга причина детето, което смуче пръстчето си, показва с това, че е неспокойно, че има нужда от внимание и ласка.
Ето защо, психолозите съветваме родителите да обърнат внимание на два момента:

1/ да не се тревожат за това дали детето не е прекалено голямо да смуче пръстчето, дали няма да изкриви зъбите си, дали няма да му се смеят други деца – досега все пак не сме видели първокласник, който да смуче палеца си (или поне това е много рядко срещано явление), това поведение отминава, но
2/ по-важно е да се съсредоточи родителят върху това има ли нещо, което да тревожи детето, причина, която да кара детето да търси подобно успокоение.
Обикновено родителите споделят, че точно това е трудното – да разберат какво тревожи детето. За целта могат да се използват онези моменти, когато детето рисува, моделира, конструира – често в тези дейности то несъзнателно пресъздава своите страхове и тревоги.
3/ на поведенческо ниво детето да бъде отклонявано от смученето на палеца, т. е. когато то си смуче палеца, да му се ангажира вниманието (и ръцете) с игра или занимание, така че детето по-рядко да се сеща да смуче пръстите си.
Често препоръчваните поведенчески стратегии за справяне от типа намазване на пръстчето с нещо неприятно на вкус обикновено имат ефект, но ако тревожността се запази тя намира начин да се прояви в други действия на детето, затова е по-добре ако се прилага изобщо подобна техника, тя да бъде съчетана с по-задълбочена работа върху емоциите на детето.

И най-важното – да се подходи към проблема спокойно, за да не се фиксира вниманието върху него и така той да се задълбочи.

~ Силвия Давидова-Иванова, психолог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s