Притеснявам се за сексуалната ориентация на дъщеря си

Здравейте, Силвия!

Радвам се, че има възможност да си сподели човек проблема с Вас и да получи консултация или съвет.

Проблемът ми е деликатен и не искам да се обръщам открито към специалист.

Намирам в чантата на дъщеря ми (16-годишна е и ОК, ясно е, че не е правилно да ровя, но не мога иначе да упражнявам никакъв контрол, сам родител съм и много се тревожа за нея, страх ме е да не би липсата на баща да й отпусне много юздите) снимки на интимни двойки момичета, тя явно има цяла колекция, защото постоянно добавя нови. Взима ги в раницата вероятно, за да не ги оставя вкъщи и аз да ги намеря като подреждам. Учила съм я да не рови в чужди чанти и се чувствам като престъпник, че преравям нейната, но стана така, че преди време намерих една от тези снимки в един от учебниците й и реших, че е по-добре да взема мерки навреме, отколкото да оставя нещата така.

С времето стана сериозна колекция и съм адски притеснена вече какво може да значи подобно нещо. Не ме разбирайте погрешно – много либерален човек съм, не съм някаква сухарка, която ще изгони дъщеря си от вкъщи, ако се окаже би- или хомосексуална, но все пак се тревожа и питам дали това е показателно или просто е някаква временна обсебеност? 

Етна

Добър подход в случаи като този на Етна е проследяване без обвиняване – т. е.  да се проследи дали това поведение (колекционирането на фотографии на момичета и други прояви на изявен интерес към представителките на същия пол) ще продължи и дали ще се изявят още негови белези (реални отношения с момиче, демонстрация на мъжко поведение и пр., ако е възприета мъжката роля в отношенията). На първо време не е желателно да се повдига въпроса за „откритията“ на майката – за да не се наруши доверието в двойката родител-дете, което може да е неоснователно. Същевременно юношите са особено чувствителни както към нарушаването на личната им неприкосновеност (да не се пипат вещите им), така и към сексуалността като тематика, което може да утежни ситуацията, ако се предизвика разговор. Но преценката за това дали да се проведе такъв или не, остава у родителя.

Що се отнася до ситуацията, в която е поставена авторката – тя, разбира се, изисква внимание, най-вече поради факта, че се случва често момичета със слабо или отсъстващо мъжко присъствие в ролята на бащата, да възприемат ролята на мъжа в отношенията и това да бъде техният психичен фактор в отключване на специфична сексуалност.Трябва обаче дебело да подчертая, че сексуалността на един човек като насоченост се определя от съвкупност от биологични, психологични и социални фактори, и само психичният фактор не се оказва предопределящ. В повечето случаи на демонстрирано подобно поведение на това на дъщерята на клиентката Etna не се открива хомосексуалност или бисексуалност, а влечението е временно и то отшумява с времето. Или ако се реализира в реално поведение и връзка с представител на същия пол, то често има „проучвателен“ характер и е част от развитието и обогатяването на сексуалност, без да има траен характер и без да определя бъдещия избор на партньор.
~ Силвия Давидова-Иванова, психолог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s