В менопаузата съм и губя женското си самочувствие

Казвам се Анна, скоро навършвам 50 години и съм учудена от себе си, че Ви пиша, но се чувствам странно и искам да споделя какво се случва с мен от може 2 години, когато започнах да влизам в менопауза и освен телесните симптоми (имах пълния „букет” симптоми – топли вълни, раздразнителност, безпричинен плач, качване на килограми и т.н.), които сякаш попреминаха за около година, но ми остана нещо като чувство, че съм излъгана от живота.

Не знам дали точно така да го нарека, но така се чувствам вече почти две години – сякаш животът е минал като буря през мен и ме е опустошил, едно такова чувство за празнота и разбитост. Все едно съм вече голо сиво поле и нищо не е останало по мен. Гледам се в огледалото и виждам същото – едно тяло и едно лице, сякаш разнебитени от годините и колкото и грижи да полагам за себе си (аз съм суетна и правя много за себе си, дори смея да кажа, че изглеждам по-добре от жените на моята възраст), аз виждам следите на времето по себе си. Всички белези, стрии, бръчки, разширени вени и капилярчета, пооредялата коса, повяхналата кожа. Ужасявам се, че с всяка година промените ще са все по-тежки и необратими, че една сутрин ще се събудя като една непоправимо остаряла жена. А все по-страшна е онази вътрешна пустота, за която Ви писах. В момента нямам и мъж до себе си, така се стекоха събитията и мисля, че това прави нещата още по-трудни за мен. Вече започвам да се съмнявам и че с тези опустошени тяло и душа ще привлека когото да и да било. Може би такава е съдбата на всяка остаряваща жена, но аз не мога да се примиря с това.

Историята на Анна е трогателна и въздействаща, тя показва съвсем автентично чувствата на много жени, когато навлязат в периода на менопаузата, който се преживява като особено травматичен. 
Основното, което ми се иска да кажа на жените с проблема на Анна е, че решението е единствено в тях самите. Да постигнеш спокойствието и увереността на една жена на средна възраст зависи само от тях – за това не са нужни нито партньори (разбира се, одобрението, комплиментите и мъжкото внимание са много ценни, но не и определящи), нито хормонални таблетки, нито магически природни добавки. За това е нужно най-вече жената да приеме, че тялото се променя неминуемо, но белезите по него не са нищо друго, освен белезите на един пълноценен живот (в който времето преминава през нас, а ние преминаваме през младостта, през ражданията, през уморителните грижи за близки и пр.), а средата на живота носи вдъхновяващи спомени и опит, които могат да стимулират женското развитие в бъдеще. Нашите спомени, преживяването, че сме изживели живота дотук, както сме искали, опитът, който сме натрупали, нашите постижения – всичко това е подобно на кутия шоколадови бонбони, която изпълваме в периода на младата и зрялата възраст и от която черпим в периодите на средна и напреднала възраст. Ключовите думи в периода на менопаузата при жените са осъзнатост, мъдрост, интеграция.

Що се отнася конкретно до женското физическо самочувствие, отново е препоръчително самочувствието да се подхранва „отвътре“ – да се научим да се отнасяме към тялото си с уважение, да развиваме неговите способности, да си доставяме удоволствия. Има научни изследвания, които показват, че редица физически дейности (например ориенталските танци) оказват особено благотворно влияние върху преживяването на тялото и женското самочувствие в преходния период на менопаузата, който зачерква плодовитостта, но съвсем не и женствеността.

~ Силвия Давидова-Иванова, психолог

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s