Постоянно губя нещо – Алцхаймер ли е това?!

Постоянно губя нещо, по-зле съм от разсеян професор… вкъщи търся по пет часа чорапите си, дрехите си, бележника, таблета, телефона… Сериозно преди да изляза около час и половина търся нещо… На работа не е по-различно… вече ме гледат накриво… губя си папките… записките… лепилото… тиксото… телбода… визитките на фирмата… За целта вече съм оставил там минимум неща… и пак изчезват… Това продължава вече не знам колко време … май година и аз съм на ръба! Не ми издържат нервите от моята разхвърляност… Вярно е, че имам много работа… направо съм затрупан в последно време… имам голям кредит… три деца… жена ми постоянно ми звъни за нещо и никога не съм спокоен, но това вече ми се струва ненормално… Дали не е Алцхаймер? Четох, че вече се появява и при по-млади хора, аз съм само на 34 и това ме тревожи.

Факт е, че в последните години осезаемо намалява възрастта на първите прояви на болестта на Алцхаймер, която има органичен характер и се характеризира с необратимо увреждане на мозъка, което превръща заболяването в терминално. Няма категорично обяснение на какво точно се дължи „подмладяването” на болестта, която вече се среща и сред хора на възраст под 30 години, но като най-чест фактор за отключването ú се определя бичът на съвремието – стресът.

В случаи като тези на клиента от заявката много по-често нарушението е преходно и се дължи именно на психичния дистрес – изброени са много фактори, които говорят за това („имам много работа… затрупан съм”, „имам голям кредит”, „три деца”, „жена ми постоянно ми звъни за нещо”). Не е необичайно в ситуации на много голямо психично натоварване, паметта да реагира с преходно увреждане, най-често на краткосрочната памет. Препоръката в случаи като този на клиента е незабавна почивка, независимо от обстоятелствата, които вероятно я правят трудно осъществима, защото в дългосрочен план уврежданията на паметта могат да се задълбочат и да доведат до още по-сериозни последици в личен и професионален план. Активният спорт, разходките сред природата, туризмът също са ценен помощник в справянето с преходни нарушения на паметта, предизвикани от силен стрес.

~ Силвия Давидова-Иванова, психолог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s