Как да кажем на детето ни, че можем да загубим бебето?

Бременна съм в 8 месец и чак сега ми откриват аномалия на бебето. След раждането му се налага спешна операция, на която може и да не издържи.

Имам 3-годишно  момиченце, което с нетърпение чака появата на бебчето. Какво да и кажа, ако се прибера без бебче от болницата?

 Благодаря. 

Смята се за добра практика на децата да се казва истината за тъжните неща в живота, дори и за онези от тях, за които на нас, като родители, ни е трудно да говорим – такава е и темата за смъртта. За смъртта или вероятността тя да настъпи в различните й варианти – на непознати, на близки, на родител, на брат или сестра, на неродените брат или сестра. Разбира се, това трябва да се случи на езика на детето, да е съобразено и с неговите наивни познания за света, натрупани до момента и да е поднесено по начин, който няма да предизвика силни емоции в него, т.е. по-щадящо (защото децата на ранна възраст по принцип приемат много трудно мисълта за смъртта и тя силно ги впечатлява). Добро предложение е да му се обясни по следния начин: „Знам, че много искаш да имаме бебе и го чакаш с голямо нетърпение. Но бебето е болно и може да се наложи докторите да го лекуват след като се роди и то да не остане живо. То може да стане ангелче и ти не трябва да се сърдиш за това – не можем да направим нищо, можем само да чакаме да видим какво ще се случи и да се молим. Ти можеш също да си мислиш за бебето и да искаш да му се случи най-хубавото и то да остане с нас, да бъде живо и здраво, да изживеем много щастливи моменти заедно.”

~ Силвия Давидова-Иванова, психолог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s