Безработицата ми влияе зле психически

Здравейте. Изключително ми е приятно,че ви открих и мога да получа помощ от екипа ви.

Аз завърших висшето си образование през юни 2007 г. Веднага след това започнах работа за 6 месеца по програма от Бюрото по труда. Бях на минимална заплата. Колективът ме прие отлично, работехме в екип, всичко беше нормално. Тези 6 месеца бързо изтекоха. И следователно аз останах без работа.

Трябва да подчертая, че съм от малък провинциален град,където трудно се намира работа. Вече 2 месеца съм така.

Последствия:1. Загубих социалната си среда; 2. Спрях да се развивам; 3. Понижи се самочувствието ми;

Какво да направя и как да постъпя?

Благодаря предварително.


Много често, когато хората търсят работа, се подчертават единствено икономическите ползи на евентуалната заетост – съотношението между приходите и разходите, които човек би имал като работещ. Оказва се, че в някои случаи – класически пример за това е ситуацията, когато в дома има например двама или трима неработещи като малолетни деца или други незаети – икономически погледнато е по-препоръчително един обгрижващ ги да не работи. И това е обяснимо, особено в случаите, в които има малолетни деца, които в случай на заетост биха посещавали задължително детско заведение и/или биха имали нужда от детегледачка или друг ангажиран с тяхното отглеждане в случай на болест, а знаем, че децата боледуват често. Икономически погледнато, разходите по тяхното отглеждане в детско заведение, сумирани с разходите за облекло, транспорт и храна на родителя, който работи през това време, често се оказват по-големи от приходите, което прави начинанието губещо във финансов аспект.

Писмото на Теодора обаче показва колко огромни са ефектите на липсата на заетост в чисто психичен план – психическите ефекти на безработицата са огромни и действат фино, но неумолимо във времето. Теодора ги описва много добре: губи се социалната среда (а малкият ежедневен социум не може да обезпечи нуждата от общуване с професионалисти, особено ако работата на конкретния човек и неговата специалност са интересни, интелектуално ангажиращи и предизвикателни), спира се развитието (каквото и да си говорим, в изолация е много трудно човек да се самозадвижва, губи се и стимулът, а и неподкрепено финансово и нефинансово чрез признанието и повишенията, развитието обикновено стопира и то за дълго), самочувствието и чувството за обществена полезност намаляват драматично (човекът е и социално същество и особено ако е по-експанзивен, той има нужда да допринася за това общество, да се чувства полезен за един социален кръг, по-широк от неговото семейство и непосредствено обкръжение и чувството за дефицит в този план влияе откровено негативно на самооценката му). Подривно на самооценката, разбира се, влияе и преживяването за липса на компетентност, за това, че сякаш „не ставаш за нищо” и преживяването на зависимост в семейството от усилията на икономически заетите.

Ето защо, ако тези психични ефекти на безработицата се преживяват от конкретния човек (истината е, че има и хора, които не преживяват липсата на заетост така), то за него, независимо от финансовото му положение и икономическата обосновка, е желателно да потърси работа по-настойчиво, да разшири търсенето на възможности и да бъде последователен в откриването на своята реализация. Предвид неблагоприятното състояние на пазара на труда в България, търсенето на повече от една заетост, което би задоволило финансовите и нефинансовите мотиви за работа, е много добра опция, ако житейските обстоятелства на конкретния човек го позволяват. Съвременната заетост е гъвкава, променлива и създаваща варианти за допълване на дейности, за разлика от заетостта в предишни исторически периоди.

~ Силвия Давидова-Иванова, психолог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s