Приятелка или обикновен манипулатор?

Аз имам приятелка с която сме заедно вече 3 години .. но напоследък забелязвам, че й е по приятна другата компания от която тя тотално ме отписва мести се постоянно да седи при другите хора .. и едва ли не се опитва да се подиграва с мен и по общо казано с чувствата ми .. харесва й да ме гледа отстрани как седя сама на чина .. всъщност точно това й доставя удоволствие … аз нямаше да седя сама .. но всеки си има другарче .. та това много ми разбива настроението и всеки ден съм като “свит човек “ се пак тя знае, че не съм кои знае колко отворен човек защото мен ме интересуват по-важните неща .. докато тя се държи като “ Разгонена“ ( по-така казано)  общо взето имам нужда от сериозен съвет какво да правя с нея .. защото тя направи така че всички момчета в класа да ме подиграват .. понеже тя е доста отворена и те се чудят “ защо ли въобще ми обръща внимание “ а и в общуването не съм кой знае колко добре понеже аз се притеснявам какво точно да кажа на другия и се притеснявам да не кажа нещо нередно .. и затова я смятах за “Най-добра приятелка “ но излезе че тя ме е използвала заради компанията ми .. докато си създаде ново приятелство в класа.. и този ден дойде! Искам СЕРИОЗЕН съвет какво да правя с нея .. защото тя като види, че не й обръщам внимание идва при мен и почва “ е то ние сме приятелки от толкова време ….. и т. н’ и аз й се връзвам и накрая тя постъпва гадно ..  на кратко тя ми разбива настроението .. пък и забелязвам, че не мога да създавам приятелства в класа и в Училище въобще .. а като съм из града с разни познати дори и такива дето съм се запознала сега нямам проблем с общуването .. смисъл всичко е на 6 … обаче в училищната среда ……….. !! и да това общо взето … СЪВЕТ??

Отношенията при подрастващите са изключително динамични – нестабилната все още самооценка, незавършената Аз-концепция, емоционалния дисбаланс предвид бурния растеж и хормоналните проблеми превръщат взаимодействията с връстниците в своеобразно „буре с барут”, което във всеки един момент може да вдигне всичко във въздуха. От друга страна, в тази възраст потребността да изграждаш отношения на близост и от това да бъдеш приет от другите е нормативна са далеч по-изразени, отколкото във всеки един житейски период. Това прави по-чувствителните тийнейджъри особено податливи на манипулации, свързани с приятелството, от страна на онези от тях, които още в този относително ранен период на живота осъзнават властта и влиянието, което могат да упражняват върху другите.

Ето защо единственият сериозен (какъвто го нарича Надя в заявката си) съвет, който би могъл да се даде на сензитивните подрастващи в подобни случаи е да вземат категорично решение спрямо обиждащия ги с пренебрежението си и разко променящо траекторията си поведение към самите тях. И да отчетат простия житейски факт, че манипулативните тийнейджъри обикновено трудно се променят дори и в зряла възраст, като това се случва най-вече след като преживеят тежки личностови сътресения. В обичайния случай, манипулаторът днес е манипулатор и утре – за него удоволствието не е във взаимодействието, а във властта и влиянието, затова той се връща отново при своята своеобразна жертва, когато усети, че властта му върху нея намалява. Затова и препоръката към немалкото младежи в подобна трудна ситуация е да са категорични и да прекратят контакта, ако преценят, че няма осъзнаване на проблема от другата страна, а няма и желание да се промени поведението спрямо тях. Споменах, че подрастващите са все още нестабилни по отношение на самооценката им (тя много наподобява скоростното влакче в увеселителния парк с неговите резки движения надолу и нагоре), Аз-концепцията им е незавършена, а емоционалният баланс нерегулиран, е желателно да споделят с трето лице (напълно възможно е това да е родител, ако имат близки и доверителни отношения помежду си), който да използват за морална подкрепа и опора в трудния период на откъсване от манипулативния си „приятел”.

~ Силвия Давидова-Иванова, психолог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s