КАКВО ТРЯБВА ДА МОЖЕ БЪДЕЩИЯТ ПЪРВОКЛАСНИК?

Днес накратко ще ви разкажа за това какво е нужно да знае и да умее бъдещият първокласник, за да може той лесно да усвоява учебната програма. Обърнете внимание на това, ще ви свърши работа.

  1. Важно е детето да разбира за какво е нужно да се ходи на училище, какво ще се случва там и как се очаква от него да се държи там. Говорете му за това.
  2. Бъдещият първокласник е необходимо да умее да управлява своето поведение. Умението да контролира себе си и своето поведение, а също така и емоциите си, е нужно за ученика, защото то му помага на детето да седи и внимателно да слуша учителя, а не да се разхожда из стаята, да се занимава със странични неща или да разговаря със съучениците си.
  3. Детето трябва да може да работи по образец и това е много важна точка! В първи клас него го очакват задачи, в които трябва да се прерисува, да се копира, да се преписва от образец, затова е нужно да се отдели достатъчно внимание на този тип задания.
  4. Важно е детето да умее да следва правила Ученето и целият обучителен процес е свързан с определени правила, които трябва да се следват. Затова е много полезно да се играе с детето на различни игри, в които има правила и то да бъде учено да ги следва, да не го нарушава, да изпълнява действия в определена последователност. Настолните игри ще са ви от помощ!
  5. Важно е наличието на фонематичен слух у детето. Това е умението да се различават отделните звуци в думите. За да развиете у детето това умение, можете да играете с него на специални игри (ще напиша и за тях по-късно, ако ви е интересно). Да се играе на тези игри може и устно в колата, в автобуса или когато отивате някъде и по всяко време.
  6. Детето трябва да може да установява взаимоотношения в група от връстници, а също така да общува с възрастни събеседници, да се обръща към тях с въпрос и да каже, ако не разбира нещо.
  7. Добре е, ако детето разбира своите емоции и умее да ги контролира, а също така да разбира и чувствата на другите хора. Това се нарича „емоционален интелект”.

***

Автор: Екатерина Кес

Оригинално заглавие: ЧТО ДОЛЖЕН УМЕТЬ БУДУЩИЙ ПЕРВОКЛАССНИК?

Фрагмент от семинара: „Всичко, което е нужно да знаете за училищната готовност.”/ „Всё, что вам нужно знать о готовности ребёнка к школе”. Целият семинар е достъпен тук: https://goo.gl/29eSoi

Извлечено на 27.07.2018 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s