НЕ СА НИ НАУЧИЛИ ДА БЪДЕМ СНИЗХОДИТЕЛНИ КЪМ СЕБЕ СИ

Женската част от населението не е особено научена на това. Ако имаш сили, ако можеш да пълзиш и да дишаш, ти си длъжен да функционираш и да отдаваш себе си, тогава ще бъдеш добра майка и истинска домакиня. Свободен избор няма: няма искаш, не искаш, ти си длъжна да правиш това.

Ние всички вероятно знае, че ако харчиш нещо, което нямаш или харчиш повече, отколкото ти остава, то ще настъпи прегаряне. И почти никой не е имунизиран срещу родителско прегаряне. За да излезеш извън тази гледна точка, е нужно да погледнеш на всичко от друг ъгъл, да пренаредиш приоритетите си, да погледнеш на дейността по друг начин, а не като бреме, което не може да не бъде отхвърлено. И се получава така, че да се извърши това е по-лесно, отколкото да не се извърши. Някои хора спират, единствено когато физически не издържат.

Това у нас е като национална норма: да надмогнеш себе си, да не почувстваш прага на умората си, да не видиш прага на умората в състоянието на другия. Формирано в десетилетията на много тежък живот в битов и социален план, когато бе необходимо човек просто да премине през всичко това, без да усеща нищо и така живяха три-четири поколения.

Ако погледнем историята на собственото си семейство, то можем да намерим епизоди на преработване и хиперфункциониране – до степен на увреждане на самия себе си, на здравето. У някои, които не са научени да спират, към тридесет и пет – четиридесет възникват соматични блокажи. До този момент здравето се крепи, но след това започват простудните заболявания, проблемите със сърцето, у други нещо различно – ако човек не се научи сам да се пази. Разбира се, по-добре е изобщо да не се стига дотам.

Тук въпросът е върху какво да се постави фокусът: върху дейността или върху състоянието. Аз мисля, че почти у всички ни фокусът е върху дейността в условията на претоварване. Спомняте ли си онази игра как вълкът лови яйца, но яйцата падат с такава скорост, че е просто невъзможно да ги хване. И ако когато ви заливат задачи имате като единствена стратегия да ги хващате, то ще ви стане некомфортно. Аз имам чувството, че увеличаването на натоварването трябва да бъде начало на изобретяването на нови стратегии, като към задачите не трябва да се подхожда истерично, а да се избират други способи.

Когато всички деца са малки, особено в многодетните семейства, претоварването е много голямо, особено на битово ниво. И майките казват: „По-рано си мислех, че ако съм свършила 90 % от задачите, то аз съм герой. Сега си мисля същото, ако съм свършила 10 %. А ако съм направила 20-25 % от необходимото, то вече съм се претоварила и това не е добре за никой”. Избира се не по-голям процент от онова, което може да се свърши с цената на напрежение, на липса на сън, при бързо темпо, без да се храниш, без да четеш – не по-голямо количество, а по-малко, много по-малко. И се оказва, че нищо принципно не се променя: някои функции е поел друг в семейството, нещо не досвършвате, друго се оказва не така важно, както сте го преценили и разбирате, че е нужно да го делегирате. Аа предлагам способа, зададен ни от майките и бабите ни, когато всичко трябва да се свърши, да бъде преразгледан, да се види как той влияе конкретно върху вас. Възможно е за някого той да работи добре.

А също така е нужно да се разбере, че това не е спринт. Това е маратон и той е много дълъг. И печели не онзи, който отхвърли повече задачи, а който доживее до правнуци в бистър ум, устойчива памет и с нормален характер.

***

Оригинално заглавие: НАС НЕ УЧИЛИ СЕБЯ ЖАЛЕТЬ

Автор: Екатерина Бурмистрова, психолог

Източник: https://www.babyblog.ru/user/id1834731/822027

Извлечено на: 05.07.2018 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s