10 ФРАЗИ НА МАЙКА МИ ОТ МОЕТО ДЕТСТВО, КОИТО МЕ НАПРАВИХА ПО-УВЕРЕНА В СЕБЕ СИ

Майките са сърцето и душата на семейството, те правят милион неща и всичко се крепи на тях. Те са истински супергерои.

Моята майка правеше толкова много за мен, докато аз растях! И продължава да прави и до днес. Но най-важното е това, че нейният глас се превърна в мой вътрешен глас – нейните думи заеха важно място в сърцето ми и аз си ги спомням всеки ден.

Отначало те звучаха с гласа на мама, а по-късно се превърнаха в част от мен. Те са моето място на силата. Мама ми внуши увереност и чувство за собствено достойноство, тя ми помогна да повярвам в себе си. И всичко това благодарение на нейните удивителни думи.

Ето какво ми казваше тя:

  1. Ти си красавица

Обикновено тя ми казваше това, когато извършвах някоя добра постъпка, вземах правилно решение или проявявах независимост и сила на характера. Тя ми казваше това, дори ако в този момент аз се трудех напрегнато и бивах цялата потна, мръсна и рошава. Тя ме научи, че истинската красота е вътре в мен и се проявява в действията ми, докато външната красота на е толкова важна.

  1. Ти ще бъдеш прекрасна майка

Чувах тези думи постоянно. И не защото тя искаше да ме настрои на майчинска вълна, а защото виждаше в мен нещо, което днес аз осъзнавам всекидневно. Може да се чувствам опустошена, измъчена, безпокойна и да се колебая при взимането на едни или други решения, но никога не се съмнявам в това, че съм добра майка.

  1. Толкова ми е мъчно, че трябва да преживееш това

Майка ми винаги искаше да знае какво преживявам. Дори когато не можеше да ме разбере, тя изразяваше своите съчувствие и подкрепа към мен. Съчувствието поражда съчувствие и ние знаем, че когато придобият този особено важен навик, децата ни ще могат в бъдеще да построят нормални, здрави отношения с други хора. Отношения, основани на доверие.

  1. Как искаш ти да постъпиш?

Моя мама никогда не указывала, как мне нужно поступить. Когда, как ей казалось, я ходила по кругу или принимала не самое лучшее решение, вместо давления или контроля она давала мне понять, что доверяет мне. Интересуясь моими делами, она тем самым показывала мне, насколько для нее важны мои мысли и чувства.

  1. Ти ще намериш правилния начин на действие в тази ситуация

Опитвайки се да намери решение на даден проблем, майка ми същевременно ми казваше, че се доверява на моята способност да търся отговори. Умението да се взимат решения е много важно за формирането на самоуважение и майка ми никога не подлагаше изводите ми на критика. Тя ми позволи сама да отговарям за себе си, подкрепяше ме, дори когато грешах, и винаги беше на моя страна.

  1. Покани приятелите си на гости

Приятелите ми винаги бяха добре дошли у дома. Те идваха, дори когато мен ме нямаше вкъщи, защото знаеха, че майка ми винаги ще им предложи да влязат и ще ги почерпи с нещо. С тази политика „на отворените врати”, тя ме научи да се притеснявам от дреболии като идеално чистия дом или прекрасно приготвената храна, а да поставям хората на първо място.

  1. Моля се за теб

Майка ми винаги носеше със себе си броеница и тя не беше просто един забавен аксесоар. Тя действително се молеше за мен – молеше се за гаджетата ми, за приятелите ми, за приятелите на моите приятели, за родителите и роднините на последните. Тя ме научи да се моля за децата си и благодарение на това аз живея в мир със самата себе си. А на децата ми молитвата дава особено силно чувство на покой и безопасност.

  1. Обичам те

Разбира се, всички майки казват това. Моята повтаряше тези думи постоянно. Тя не знаеше как по-силно да изрази с думи своите чувства, макар днес да ми се струва, че тези думи твърде слабо предават цялата й самоотвержена любов.

  1. Иди да се забавляваш

Когато бях дете, ние винаги много се веселяхме, играехме, смеехме се. Много ми липсва като възрастен човек онова време, особено когато животът става тежък и непоносим. Майка ми и до днес ми казва тези думи, когато й оставям децата да нощуват при нея. Избутва ме до вратата и ми казва за нищо да не се безпокоя. След това ме пита как съм се забавлявала, докато тя е гледала децата. Тя се радва на моята радост. И по този начин ми показва, че за нея аз не съм бреме, а щастие. Както и моите деца. Тогава сърцето ми подксача от радост, сякаш съм извършила нещо действително хубаво.

  1. Толкова се гордея с теб

Такова щастие е да чуваш, че някой се гордее с теб, независимо от всичко. Аз растях, вярвайки, че мога да се гордея със себе си. И действително съм горда с това, което съм.

Благодаря ти, мамо.

***

Оригинално заглавие: 10 маминых фраз моего детства, которые сделали меня уверенной в себе

Източник: https://goo.gl/Mj4EKb

Извлечено на: 18.06.2018 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s