РУБРИКА УСПЕШНО РОДИТЕЛСТВО ИЛИ 33 ДЕЙНОСТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНА ВРЪЗКА С ДЕТЕТО (0-7 ГОДИНИ): 21 – ПЪТЕШЕСТВИЯ

Без съмнение едно от любимите свързващи преживявания на децата 🙂 Вероятно няма дете (да не говорим за момчетата, които по подразбиране са запленени от всички превозни средства без изключение), което да не обожава да пътува на “малкия влак” (метрото), “големия влак” (железницата), “eкскурзията” (в превод от детски – междуградския автобус), да не говорим за полета със самолетчето високо над облаците. И макар пътуването с деца съвсем да не е лека задача (всички знаем как изглежда едно пътешествие с малко дете с неговия багаж, колички, играчки и пр., и с немирностите му по време на самото пътуване), все повече родители преоткриват за самите себе си пътуванията с децата. Защото да пътешестваш с детето ти дава една съвсем нова перспектива към посещаваните места, а и просто е забавно 🙂 Нашата препоръка е единствено да имате винаги достатъчно храна и течности, и да не забравяте, че шумните превозни средства и новата обстановка значително превъзбуждат все още незрялата детска нервна система. Приятно свързващо пътуване!

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ?

  1. Изграждането на здрава емоционална връзка с детето не изисква да сте с детето 24 часа в денонощието с детето. Изисква да знае, че Вие сте там за него (т.е. че ще го вземете от детска градина или ще се приберете вкъщи, където то е с баба или с детегледачката, т.е. Вашето поведение да е предсказуемо) и че в определен период (през уикенда или вечер след времето в детската градина или с баба/детегледачката) ще му се посветите изцяло.
  2. Целта на предложените активности не е да развива познавателните способности на детето (макар че това неминуемо ще се случи, така или иначе), а именно да ви свърже.
  3. Всички знаем, че първите 7 години са важни, но не само заради възпитанието, а и именно поради това, че през тях се установява емоционалната връзка с детето – онази стабилна основа, на която то ще стъпва във всички критични периоди в неговото израстване.
  4. Дейностите по изграждането на емоционална връзка с детето не са клоунада, не са демонстрация на материални възможности, не са свръхзадоволяване на детските капризи, не са и удовлетворяване на родителското Его, а са целенасочено и обмислено поведение в полза на детето.
  5. Важен е съвместният процес, а не резултатът от него.
  6. Не забравяйте важните думички в изграждането на емоционална връзка с детето са- заедно и споделено, подкрепа и насърчение.
  7. Опитали сме да предложим достъпни за всеки родител дейности или да предложим по-икономични техни варианти.

    Автор в рубриката – Силвия Давидова-Иванова, психолог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s