Споделено: Мисията ,,родителство‘‘ и конфликтуващите стилове, които го изграждат

Сама по себе си, обичта към половинката не изгражда одобрение към нейния съответен подход на възпитание и отглеждане на детето. Разбира се, този факт е изключително объкващ и неразбираем, но ако погледнем истината в очите, ще забележим, че все по-голям процент двойки се сблъскват точно с този проблем. Защо се изграждат така наречените конфликтуващи стилове на родителство? Какви по-точно биват те? Отговорите на тези екзистенциални въпроси ще намерите в предстоящия текст, чиято сърцевина засяга именно конфликтността в семейството, любовта, брака и отношенията като цяло.

Според наскоро проведено изследване от страна на редица специалисти по психология и личностна ефективност става ясно, че родителските стилове биха могли да бъдат класифицирани като следните няколко типа:

  • Авторитатен 

Случвало ли ви се някога ваши познати да се шегуват с вас, че държанието ви наподобява такова на военен? В случай, че малчуганите ви биват контролирани непрекъснато и строго, като вие сте човекът, който подбира тяхното всекидневно облекло и дори приятели, вашият стил на родителство несъмнено е авторитарен.

  • Безучастен

Другият, напълно противоположен стил в отглеждането на наследници е именно безучастният. По своята същност, той представлява съгласяване с абсолютно всяка идея и предложение, които децата ви генерират. Обикновено, желанието на родителите, приели този стил на родителство, е свързано изцяло с тяхната болна амбиция да се превърнат в безспорни любимци на своите малчугани, които на всяка цена трябва винаги да са щастливи.

  • Разрешителен

Позволявате ли на другите членове на семейството да ,,дърпат юздите‘‘ в родителството, което изначално следва да бъде споделено? Ако вашият отговор е положителен, в такъв случай вие моментално сте си запазили място в сектора на разрешителния родителски стил. Този факт обаче в никакъв случай не бива да ви радва, тъй като би могло да се каже, че дори авторитарният лидерски характер е за предпочитане от този, при който физически родителят е у дома, но духом непрестанно е отсъстващ. Често пъти това се класифицира дори като напълно незаинтересовано възпитаване на подрастващите деца, което в последствие ще индикира в крехкото съзнание и психика на наследниците.

Прочутият английски писател Хауърд Джейкъбсън някога казва: ‘‘Ако не сте участвали във възпитанието на децата си, е трудно да очаквате, че впоследствие ще бъдат готови да заменят жилетките си за риданията ви.‘‘

  • Авторитетен

Смятате ли се за добър лидер в собствения си дом? Стараете ли се всеки ден да разбирате причините за различните постъпки на вашите деца и същевременно да проявите уважение към техните чувства след това? Всички читатели на Институт за личностна и организационна ефективност, които намират своята същност в това кратко описание на характера и личността, се причисляват автоматично към авторитетния родителски стил. Последователите на този модел на поведение у родителите спокойно могат да се гордеят с него, тъй като според проучвания на Университета в Северна Каролина, именно авторитетният стил на родителство в семейството се смята за най-добрият от всички останали. Благодарение на него, малчуганите, които са били възпитавани по този начин, израстват като самоуправляващи се и силно отговорни възрастни хора.

Множество психологически изследвания изключително недвусмислено показват, че наличието на непрекъснати различия в следваните подходи за възпитание и отглеждане на деца, крие потенциален риск за изграждане на редица трудно изкореними проблеми в психиката на подрастващите, които до голяма степен проектират невидима рамка на поведението и личността им в бъдеще. Едни от безспорно най-често срещаните такива са несигурност, тревожност, срам, вина и копиране на родителско държание.  Именно поради тази причина, както в света на природата, така и при семейното огнище, за да бъдете наистина ефективни и добри родители, е необходимо да поддържате известен баланс между всеобщия контрол и мекушавият, който се съгласява с всичко. А това от своя страна е истинско предизвикателство. Но не е ли всъщност именно това една от най-фундаменталните цели на нашия живот?

Автор: Ю. Д.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s