15 гениални цитата на Людмила Петрановская

Людмила Петрановская (р. 1967) е руски психолог, педагог и публицист.

 1. Този, към когото детето е привързано, го утешава и му дава сили просто с факта на своето присъствие.
 2. Искате детето Ви да се оправя в живота? Тогава през цялото му детство го успокоявайте, прегръщайте, приемайте неговите чувства. Не му казвайте „Не плачи!”, не се опитвайте веднага да отвличате вниманието му и да го развличате. Помагайте му да преживее стреса, да остане живо след него и да излезе от стресовата ситуация, а не да трупа неприятните чувства в себе си.
 3. Струва ни се, че този, който е закален с несгоди още от детската си възраст, по-лесно ще се справя с тях и след това. Това не е така. Изследванията показват, че по-добре преминават през трудностите онези, които са имали щастливо детство и благополучно семейство. Тяхната психика има запас от издръжливост, при стрес тя запазва гъвкавостта и изобретателността си. Хора с подобна история търсят помощ в трудни ситуации, като могат да се успокоят и сами.
 4. Решението как да постъпите в настоящия момент с Вашето собствено дете, което плаче, бие се или е уплашено, е единствено Ваше и ако интуицията Ви, движена от любов и грижа казва нещо различно от книгата – послушайте интуицията си.
 5. Важно е за детето да си оставате родител, а родителят е онзи, който се грижи за него.
 6. Искате детето Ви да умее да се извинява? Извинявайте се самите Вие, покажете му как да излиза от спорове и как да признава грешките си. Ако у него е формирана сигурна привързаност, то ще подражава и ще се научи да постъпва така, без да са нужни нравоучения.
 7. Навикът емоционално да се разтоварвате чрез детето – ако подобни сривове Ви се случват често – е просто глупава привичка, своего рода зависимост. И начинът да се справите с нея е като с всеки друг вреден навик: не да се борите с нея, а да се научите да реагирате по друг начин, като постепенно пробвате и закрепвате други модели на поведение.
 8. Организирайте си „тайм-аути”, кратки почивки преди върху Ви да се стовари непоносимата умора. Оставете децата да гледат анимационно филмче и спокойно изпийте едно кафе или си вземете душ. Забравете страшните предупреждения на лекарите, че гледането на телевизия от децата повече от 15 минути на ден е вредно. Повярвайте, майката в състояние на нервно изтощение е много по-вредна от телевизора.
 9. Ако учим децата си да не лъжат, а самите ние го правим, ако изискваме от тях да не пушат, а самите ние пушим, ако очакваме от децата да не обиждате по-малките и по-слабите от тях, а самите ние го правим спрямо децата си, тогава е напразно да храним надежди, че децата ни няма да постъпват като нас.
 10. Нашите недостатъци са продължения на нашите достойнства и обратното. И ако признаваме охотно това по отношение на самите нас, то често забравяме, че това се отнася и за децата ни.
 11. Незнайно защо на много възрастни им се струва, че ако детето не остави на секундата онова, което прави, и не тръгне да изпълнява мигновено поръченията им, това е признак на неуважение. Всъщност неуважение е да се обърнеш към човек не с молба, а със заповед, без да се интересуваш от неговите планове и желания (с изключение на извънредни ситуации, свързани с безопасността му).
 12. Кое е най-важното във възпитанието на децата? Най-важен е родителят и неговото собствено състояние, разбира се. Психолозите обожават да дават за пример една точка от инструкцията за безопасност при полетите: „В случай на разхерметизация на салона сложете първо кислородна маска на Вас самите, а след това на детето”. Защото ако Вие самите не можете да дишате нормално, на детето вече няма да има кой и какво да му помогне.
 13. Не си струва да жертвате общуването с детето в опита си да му осигурите всичко най-хубаво. Така или иначе за него няма нищо по-хубаво от Вас и Вашата прегръдка, а доверието и душевното му спокойствие не бихте могли да купите с пари.
 14. Важно е детето да получава различен тип ответни реакции при сблъсъка с Вас. Да има различни варианти на реакция – понякога да му отстъпвате понякога не, да го въвеждате в игра в някои ситуации, в други да се договаряте, а в някои случаи – да постъпвате по съвсем различен начин, да е като в живота на големите.
 15. Най-доброто, което можем да направим за развитието на децата си в най-крехката им възраст, е да не им пречим да играят. Да участваме понякога в игрите им, друг път да превръщаме в игра задачите по домакинството или разходките, а в някои ситуации просто да не пречим да детето, докато то увлечено играе.

Оригинално заглавие: 15 ГЕНИАЛЬНЫХ ЦИТАТ ЛЮДМИЛЫ ПЕТРАНОВСКОЙ

Източник: https://goo.gl/VXEBdi

Извлечено на: 22.03.2018 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s