Какво ще помни Вашето дете?

С появата на компютрите, а още повече на таблетите, приставките за игри и смартфоните, стана все по-лесно детето да намери с какво да се занимава само от най-ранна възраст. За много деца още от най-ранните им години е предоставена възможността да използват компютър, понеже родителите им са много заети и не намират време и сили да се занимават и да разговарят с тях. Заниманията на децата на компютъра са безусловно добра възможност за родителите да постигнат тишина за известно време и да си починат. Но ако „известното време” започне да се превръща в часове, то постепенно в семейството се развива нездравословния навик детето да бъде залъгвано по подобен начин.

Всъщност, вярвате в това или не, но много деца далеч повече предпочитат да прекарат известно време с мама и тате, правейки нещо интересно, увлекателно и весело, отколкото да седят на компютъра.

На колко години е в момента Вашето дете?

Сега ще Ви напиша нещо, което е очевидно, дори ще прозвучи може би банално, но все пак аз ще го напиша. Вашето дете вече никога няма да е на възрастта, на която е в момента. Времето на неговото детство безвъзвратно изтича. С всеки ден. С всяка седмица. С всеки месец то става все по-голямо. И все по-независимо от Вас. От раждането му Вие имате 12 години да наблюдавате детството му и 5-6 години – неговото юношество. Дори няма да успеете да мигнете с очи и това време вече ще е отминало завинаги. Може би това звучи тъжно, но се опитвам да Ви кажа, че действително ние, като родители, трябва да ценим всеки ден, всеки миг, прекаран с децата ни. Да, ние сме уморени след работа. Да, иска ни се тишина. Това е нормално и естествено. Но нека да не се обръщаме постоянно за помощ към компютъра.

Опитайте се да създавате запомнящи се мигове, които детето ще пази през целия си живот, когато си спомня своето детство. То няма да помни кое ниво в играта е постигнал, каква мисия е изпълнил, колко точки е натрупал, колко чудовища е убил или колко приятели са го добавили към контактите си.

То ще си спомня други неща:

  • Ще си спомня как сте ходили заедно на поход и до късно нощем сте седели до огъня;
  • Ще си спомня как сте гледали заедно семейни филми и сте ги обсъждали;
  • Ще си спомня как сте събрали всички възглавници вкъщи и сте построили от тях крепост;
  • Ще помни как сте играли с него на настолни игри, как сте му помагали да запали нещо, поставено на дървена дъска, как сте играли на морски бой, как сте му показвали фокуси с карти.

То ще помни времето, което сте прекарали с него. И ако не направите това време приоритет, то детето ще си спомня, че мама винаги е била заета, а на татко никога не му е било до мен.

Създавайте за децата си ценни, значими моменти на искрено, задълбочено общуване, на съвместно прекарване на времето, помагайте му да бъде включено в семейния живот и в обсъждането на плановете. Ценете мнението му. Помагайте му да се чувства важно и значимо, обичано и желано.

Компютърът не може да Ви замени. Привикването и компютърната зависимост не се случват за един ден. Те се случват незабележимо, а когато вече стане очевидно, че нещо не се случва както трябва, че контактът е загубен, а родителите имат ограничен контрол върху случващото се – тогава обикновено е късно. И се налага да се вложат големи усилия да се помогне на детето.

Затова е така важно да знаете поначало всичко свързано с компютърната зависимост, с програмите за родителски контрол, с основите на безопасността на детето в интернет. Важно е да знаете как правилно да формулирате правила, да научите на тях детето и да следите за това те да се съблюдават. […]

***

Автор: Екатерина Кес, детски и семеен психолог, Руска федерация

Оригинално заглавие: ЧТО БУДЕТ ПОМНИТЬ ВАШ РЕБЁНОК?
Источник: https://goo.gl/5e84fb

Извлечено на: 22.02.2018 г.

Превод от руски език: Силвия Давидова-Иванова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s